Pavel Vondrouš se nedopustil přestupku tím, že zveřejnil výpověď prezidenta republiky Václava Klause k útoku v Chrastavě. K tomuto závěru došlo Ministerstvo vnitra a Úřad pro ochranu osobních údajů. Informaci v pátek potvrdila mluvčí Krajského ředitelství policie Vlasta Suchánková.

Střelec z Chrastavy zveřejnil kopii výpovědi ve svém zpravodaji pojmenovaném „Vondrouš Xpress." Ten rozdával před budovou Poslanecké sněmovny. K volnému stažení umístil zpravodaj i na internet. „Z analýzy vyplynul závěr, že sice došlo formálně k porušení ustanovení trestního řádu, ale vzhledem ke skutečnosti, že již došlo ke zveřejnění údajů hned po události, nebyl naplněn materiální znak přestupku," vysvětlila Vlasta Suchánková.

Vondrouš zveřejnil výpověď i přesto, že podepsal poučení o tom, že mu slouží jen k obhajobě. Za to mohl dostat až pětimilionovou pokutu.

„Tiskovinu měla k dispozici i policie, která prověřovala, zda zveřejněním informací z výslechu nedošlo k protiprávnímu jednání," vysvětlila Vlasta Suchánková a zároveň dodává: „O analýzu a následné stanovisko byly požádány také kompetentní subjekty, a to Odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra České republiky a Úřad pro ochranu osobních údajů."

Šestadvacetiletý Pavel Vondrouš se bude i přesto před soudem zpovídat z výtržnictví, kterého se dopustil koncem letošního září.

Na prezidenta republiky tehdy vystřelil z airsoftové pistole při návštěvě Chrastavy. Svým činem chtěl Vondrouš upozornit na situaci v České republice. Policie střelce pár minut po útoku zdržela. „Považuji ho za jednoho z lidí, který dopomohl ke stavu, ve kterém je teďka republika," řekl na účet prezidenta republiky pár dní po útoku.

V souvislosti s událostí stíhala Generální inspekce bezpečnostních sborů dva členy prezidentovi ochranky za porušení povinnosti z nedbalosti. Prezident nakonec jejich stíhání 8. listopadu zastavil.

Milost Václav Klaus odůvodnil tím, že oba muži vždy odváděli svou práci bezchybně.