V ulicích Liberce se nesmí popíjet alkohol. Zakazuje to vyhláška města, která začala platit od Nového roku. Opilci to dobře vědí, i tak ale často na zákaz doslova „kašlou" a „lijí" dál. Své o tom ví městští strážníci, kteří řeší problém s alkoholem skoro denně.

„Už máme zhruba osmdesát přestupků. Můžeme říci, že těch přestupků je sice méně, ale stále jsou. Dobré je to, že místa, na kterých se nesmí popíjet, jsou přesně vymezena," podotýká tisková mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Mezi „opilé výtečníky" se občas zařadí i turisté, kteří o tom, že platí ve městě zákaz popíjení, nevědí.

„Někdy řešíme i to, že někdo tudy jen projíždí, není zdejší a o vyhlášce nemá ponětí. Jsou tu ale i stále se opakující případy," dodala Bušková.

Mezi ty stále se opakující „narušitele" patří i bezdomovkyně, která již několikrát skončila na záchytce a před nedávnem se dokonce opila tak, že si i lehla ke kruhovému objezdu v Růžodole.

„Jde o ženu, která je často vulgární, pohybuje se například u terminálu MHD a na kolemjdoucí třeba i plive," již dříve uvedla Bušková.

S nastávajícími svátky se pozornost strážníků na dodržování vyhlášky v centru města zvýší.

„Hlídky budou ve stejném počtu a jejich činnost se přizpůsobí současným svátkům," uvedla Bušková.

Zavedení vyhlášky si Liberečané chválí. „Konečně našla radnice páky na popíjející bezdomovce a podobná individua," míní Petr Skála.