„Stalo se to poblíž ulice Na Rybníčku. Stejný incident ohlásil hlídce vzápětí další občan a všichni udali shodný popis pachatele," popsala mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková.

Podrobný popis pachatele pomohl strážníků s rychlým zásahem proti podezřelému muži. Po zadržení ho převezli do cely předběžného zadržení a předali policistům. „Bezprostředně po převozu do cely se podrobil dechové zkoušce. Nadýchal přes jedno promile," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. V průběhu vyšetřování ho s ohledem na skutek, z něhož byl obviněn, čekají psychiatrická a psychologická vyšetření. Teprve znalci by měli zodpovědět otázku, zda netrpí nějakou duševní poruchou nebo sexuální deviací .

„Pokud se jednalo o děti bez známek dospívání, mohlo by jít o pedofila. Šlo-li o chlapce s již zřetelnými známkami dospívání, pak by pachatel mohl být zaměřen efebofilně (Pozn. redakce: efebofil je homosexuál s preferencí mužů dospívajících), což by deviace v pravém slova smyslu nebyla," řekl sexuolog Václav Urbánek.

To, že muž nenabízel sex zrovna ženám, nejde brát jako deviaci. „Homosexualita už dávno není brána jako sexuální deviace. Je to varianta normy sexuální orientace," dodal Urbánek.

Vše komplikuje také fakt, že pachatel měl upito. „Požitý alkohol totiž jednak zvyšuje naléhavost sexuální potřeby, jednak rozšiřuje spektrum přijatelných sexuálních objektů a aktivit. Takže se opilý člověk někdy chová v rozporu se svou preferencí," vysvětlil sexuolog Václav Urbánek.Dvaapadesátiletý muž je nyní podezřelý z trestného činu svádění k pohlavnímu styku. „Hrozí mu až dva roky vězení," dodala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.