Pachatele i s lupem v hodnotě 176 tisíc korun zadrželi v jeho bytě v České Lípě. Stejný muž, který je závislý na drogách, v říjnu přepadl čerpací stanici ve Staré Lípě. Tehdy jej soud nechal na svobodě, tentokrát už skončil ve vazbě.

Do Pihelu se recidivista vydal krást 13. prosince ráno. Po vypáčení zadních dveří celý dům prohledal a odnesl si odtud velké množství šperků a hodinek, ale také dva iPady nebo samurajský meč. Na zařízení domu způsobil škodu za 10 000 korun. „Policejní technik na místě zajistil velké množství stop. Kriminalisté společně s policisty z obvodního oddělení provedli rozsáhlé šetření na místě a v blízkém okolí domu," uvedl Mário Valášek, mluvčí krajského ředitelství policie v Liberci.

Vyšetřovatelům netrvalo dlouho a vytipovali možného pachatele. Do hledáčku se jim dostal jeden z drogově závislých recidivistů z České Lípy. Již druhý den od oznámení v brzkých ranních hodinách zaklepali kriminalisté na dveře podezřelého muže.

Návštěvu nečekal

Takovou ranní návštěvu jistě nečekal a nestačil se divit. Všechen lup měl stále ještě u sebe. „Policisté jednatřicetiletého zloděje okamžitě zadrželi. Odcizené věci z bytu podezřelého zajistili a odvezli na služebnu. Kradené věci skončily poté zpět u svého majitele," dodal Valášek.

Z domu si zloděj odnesl věci za 176 tisíc korun.Zdroj: PČRMuž se na služebně ke krádeži doznal a uvedl, že dům si vyhlédl náhodně. Trestnou činnost páchal z důvodu finanční tísně, neboť byl nezaměstnaný a veden na úřadu práce.

V současné době čelí obvinění z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, za které mu hrozí až pětiletý trest. Soud následně rozhodl o jeho vzetí do vazby. Neopakovala se tak zkušenost ze začátku října letošního roku, kdy byl tentýž pachatel stíhán pro trestný čin loupeže, které se dopustil v jedné z českolipských čerpacích stanic. Soud tehdy neakceptoval návrh státního zástupce na vzetí obviněného do vazby a na základě písemného slibu jej ze zadržení propustil na svobodu.

Od začátku roku do konce listopadu evidují policisté na Českolipsku celkem 24 případů vloupání do rodinných domů, přičemž objasnit se jim podařilo celou polovinu případů, a mají tak 50% objasněnost.