„Jsem rád, že jsem to z té hlavy vytěsnil,“ vyjádřil se bývalý zaměstnanec podniku Jiří M., který je obžalovaný z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozí mu osm let. Požár zachvátil libereckou chemičku 29. května 2017. Podnik výslednou škodu vyčíslil na 140 milionů.

Podle policie vznikl požár v souvislosti s protiprávním jednáním zaměstnance, který si chtěl nezákonně odčerpat chemikálii. „Přitom ale došlo vlivem neodborné manipulace k elektrostatickému výboji a následnému rozsáhlému požáru,“ uvedla už dříve krajská mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová, podle které muž nedodržel předpisy o požární ochraně. Obvinění předcházelo téměř dvouleté rozsáhlé vyšetřování. Podle televize Nova chtěl muž ukrást ředidlo za tři tisíce korun.

Fotografie z požáru v Severochemě.
Padla obžaloba v případu požáru Severochemy. Muži hrozí až osm let vězení

V areálu Severochemy tehdy zasahovalo 120 hasičů nejen z Liberce. „Z areálu se zpočátku ozývaly i exploze, policisté uzavřeli okolní ulice a kvůli hrozícímu nebezpečí evakuovali zaměstnance továrny i lidi z přilehlých domů. Obyvatele vzdálenějších domů na Františkově pak rozhlas vyzýval, aby nevycházeli ven a zavřeli okna,“ uvedla tehdy mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Vyhlášený byl zvláštní stupeň poplachu, hasiči kromě běžné techniky na místo dopravili i chemický a protiplynový kontejner, vodu čerpali z několika zdrojů, včetně řeky Nisy. Při požáru se zranil jeden ze zaměstnanců podniku a jeden dobrovolný hasič. Jednalo se o jeden z největších zásahů v historii kraje. Událost vyřadila firmu na několik dní z provozu, část výroby dokonce přesunula do pobočky ve Varnsdorfu.

Požár v areálu liberecké Severochemy.
VIDEO: Černý dým zahalil Liberec. Hořelo v areálu Severochemy na Františkově