Okresní soud je sice zprostil obžaloby z pletichy při veřejné soutěži modernizace univerzitních kolejí, státní zástupkyně Martina Dědková ale dnes ČTK řekla, že si proti tomu podá odvolání. "Jsem ve fázi zpracování odvolání," řekla.

Firma Investing CZ při opravě univerzitních kolejí za 350 milionů korun zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Bývalý rektor a jednatel firmy čelili obžalobě za to, že bez soutěže zadali dodatečnou zakázku na dodávku "opomenutého" nábytku v hodnotě 25 milionů korun vítězi původní zakázky. Liberecká firma Syner tím podle obžaloby získala prospěch zhruba tři miliony korun. Modernizace kolejí souvisela s přípravou na mistrovství světa v lyžování v roce 2009 a hradil ji stát.

Oběma mužům hrozilo osm let vězení, státní zástupkyně pro ně navrhovala podmíněné tresty a zákaz činnosti v souvislosti s organizováním veřejných zakázek. Osvobozující verdikt u bývalého rektora soudce Pavel Pachner zdůvodnil tím, že jako laik nemohl mít potřebné znalosti ohledně veřejných zakázek, i když jako statutární zástupce smlouvy podepisoval. "Proto si v takových případech najímá odborníky a spoléhá na to, že servis je připravený v souladu se zákonem," uvedl Pachner. Nepotrestal ani Nadrchala, který podle soudce musel vědět, že nepostupují v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Soud totiž dospěl k názoru, že nemohl jednat jinak, aby neohrozil dobrou pověst školy, státu a aby výrazně nevzrostly náklady na rekonstrukci kolejí.

Kauza se totiž zrodila z chyb v původním výběrovém řízení. Pří přípravě stavby se sice počítalo s novým nábytkem pro všechny pokoje kolejí, chybou projektanta ale byl v zadávací dokumentaci jen pro dvě z šesti budov. Při standardním postupu by musela škola zrušit předchozí smlouvu s generálním dodavatelem Synerem na celou modernizaci kolejí a vypsat výběrové řízení znovu. To by zřejmě znamenalo, že by se koleje nestačily opravit do začátku lyžařského MS.