Dvaačtyřicetiletý matematik a vědec Ansis Ataols Berziňš se v roce 2009 zúčastnil masivní demonstrace v hlavním městě Lotyšska Rize. Podle lotyšské prokuratury měl vrhat kameny a sněhové koule na budovu parlamentu, přičemž měl zranit policistu. Berziňš se přiznal k házení na budovu, že by útočil na policisty popřel.

Strach z likvidace

„Naopak mě vystavili nebezpečí oni, protože mě odtáhli spoutaného na místo, kde zrovna kameny dopadaly,“ vypověděl dnes, v pondělí 3. července matematik, který před krajským soudem přednesl emotivní obhajobu. V tričku s nápisem Svobodu politickým vězňům se vyznal ze své lásky k domovině i ze strachu před vězením v Lotyšsku. „Vězeňství u nás je skutečně nebezpečné. Lidé jsou likvidováni, mohou vám dát do cely mnohonásobného recidivistu,“ dodal Berziňš, podle kterého je v Lotyšsku velký problém s lidskými právy. Soud s ním označil za politický a zmanipulovaný.

Berziňš byl odsouzen k podmínce, kterou ale podle lotyšského soudu porušil tím, že nespolupracoval s probační službou, a tak mu byl trest zvýšen na dvacet měsíců nepodmíněně. Jak se vyjádřil Berziňš, soud však porušil vše, co mohl porušit. „Obrátil jsem se i na Nejvyšší soud v Lotyšsku, moje žádost o projednání byla ale zamítnuta,“ doplnil matematik. Jak dále uvedl, rozsudek považuje za protiprávní a v době, kdy se stal pravomocným, byl na stáži v zahraničí. Mezinárodní zatykač na něj byl vydán loni v říjnu, letos na začátku března byl zatčen na kolejích technické univerzity, na které působil na základě stipendia.

Druhá bunda z TUL je chytřejší a levnější
Druhá bunda z TUL je chytřejší a levnější

Podle soudce Lukáše Korpase není v kompetenci českého soudu zjišťování skutkového stavu. Zítra, v úterý, by měly být soudnímu senátu předloženy další důkazy, které si nechal soudce přeložit do češtiny.

Berziňšova žádost o politický azyl v Česku byla zamítnuta.