Ač to vypadalo, že po novoroční střelbě, při níž zemřel mladý Rom, a jeho následném pohřbu, který skončil pietním průvodem na místo neštěstí, se situace mezi majoritní většinou a romskou komunitou zklidňuje, případ, ke kterému došlo ve středu ráno u tanvaldského autobusového nádraží, znovu rozvířil vášně.

Mezi půl osmou a osmou, zjevně při cestě do školy tu byla napadena nezletilá dívka. Zaútočili na ni tři romští mladíci.

„Jeden ji shodil ze srázu dolů do parku, kde stáli další dva a ti jí řekli, aby jim dala peníze a mobil nebo že dostane ránu boxerem," popsal případ zdroj blízký policii.

Poté měla dívka odpovědět, že peníze ani mobilní telefon nemá. Jeden z útočníků ji napadl tvrdým úderem do břicha. Dívce se poté podařilo vytrhnout z obětí útočníků a vyběhla na hlavní silnici. „Tam se jí podařilo dovolat pomoci. Poté byla odvezena do nemocnice," potvrdil zdroj. S jakými zraněními byla ošetřena, či zda byla dokonce hospitalizována, tisková mluvčí Nemocnice Jablonec Petra Hybnerová nemohla sdělit. „Vzhledem k věku pacientky nemůžeme zveřejnit bližší informace," doplnila Hybnerová.

„Pachatelé zatím zjištěni nebyli, ale máme indicie, které by k nim měly vést. Šetření případu je na začátku a z důvodu dalšího vyšetřování nemůžeme sdělit žádné další podrobnosti," řekla k úternímu incidentu mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

I přes to, že případ nebyl mediálně dosud publikován, mezi lidmi se zpráva o případu rozlétla rychlostí blesku. O napadení diskutují lidé na sociálních sítích. „Tohle už není Tanvald, ale Cikánvald, já už městem vůbec nechodím a moje rodina taky ne," píše k tématu člověk s nickem Lukas Belda.

Kradou veřejně

Podle nepotvrzených informací chystá rodina napadené dívky petici proti přehlížení trestných činů a přestupků páchaných Romy.

S tím nepřímo souhlasí i starosta Tanvaldu Petr Polák. „Je vidět, že se nebojí a nic si z toho nedělají. Například v marketech někdy kradou vyloženě neskrývaně," konstatoval Petr Polák. „Stejně tak víme, že mnozí jezdí v autech, která už od pohledu nemohou být technicky způsobilá provozu a někteří ani nemají řidičský průkaz. Jenže jim to stále prochází," dodává starosta Tanvaldu. O úterním případu se dozvěděl až od redaktorů Jabloneckého deníku, ale jak uvedl, bude se o něj zajímat.

„Chtělo by to, aby prošel zákon, na základě něhož by se tresty sčítaly," poznamenal tanvaldský starosta s tím, že situace v Tanvaldu už zašla tak daleko, že drobné krádeže a obdobné delikty Romové v mnoha případech páchají i za bílého dne a navíc veřejně.

Několik let

Problematické soužití většinové populace s Romy, které v Tanvaldu trvá už několik let, Deník sleduje dlouhodobě a jak podle starosty, tak podle místních je situace ve městě pořád špatná. „Sami máme bohužel velice omezené možnosti, jak tuto svízelnou situaci řešit. Samozřejmě intenzivně spolupracujeme se státní i městskou policií a k tomu se snažíme vytvářet takové podmínky, aby bylo možné Romy zaměstnávat. Jenže u nás je to takřka nemožné. Obecně pochopitelně nehovořím o všech, ale o určitém procentu romské populace. Ti vytváří problémy, nemají zájem pracovat a tak dále," podotýká Petr Polák.

Kolik jich je? Nevíme

Potíž je i v tom, že nikdo vlastně neví a nedokáže monitorovat, kolik Romů na území Tanvaldu žije. Jisté je, že za poslední tři roky se jich do města spousta přistěhovala a romská komunita ve městě stále sílí. „Žádná evidence ale skutečně neexistuje. Bohužel tak nemáme přehled o počtu romských obyvatel, ani o tom, kde jsou přihlášení," uvedl Polák.

Nepomohlo ani loňské Sčítání lidu, domů a bytů, v němž se k romské národnosti na celém Jablonecku přihlásilo pouze 134 Romů.

Pozitivem je podle starosty alespoň to, že se ve městě podařilo zajistit fungování nízkoprahového centra.

Nový rok

Problémy v soužití romské komunity a majoritní společnosti eskalovaly v Tanvaldu na začátku roku. Jen chvíli po příchodu Nového roku došlo v odlehlé části města ke střelbě, po níž zůstal zastřelený mladý Rom. Jeho pohřeb, navštívený stovkami Romů, pokračoval pietním průvodem. Za masivní asistence bezpečnostních složek.