Lidé neznají cestu ven ze svých problémů. Policie za rok přijme desítky telefonátů od lidí, co si chtějí vzít život.

Kromě psychických problémů často vedou lidi k zoufalému kroku i různá onemocnění či problémy v práci nebo v rodině. Jsou ale i případy, kdy se motiv sebevraždy nezjistí.

Nejčastějším způsobem sebevraždy je stále oběšení.  Zoufalí lidé však mnohdy volí i drastičtější způsoby, jako je skok z výšky, použití střelné zbraně či skok pod rozjetý vlak.

Pokusy o sebevraždu, ke kterým v úterý došlo, však dopadli naštěstí poměrně dobře.

Chtěl skočit pod vlak

S prvním případem se setkali liberečtí strážníci  v úterý večer. Na tísňovou linku zavolal neznámý muž s tím, že chce skoncovat se svým životem skokem pod vlak.

„Hlídka strážníků okamžitě vyjela na místo, odkud zoufalý muž telefonoval," sdělila mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková a dodala, že pracovník operačního střediska s mužem komunikoval až do příjezdu hlídky. Ta byla na místě do šesti minut a snažila se muži jeho plán rozmluvit.

„Telefonický a hlavně ten osobní kontakt se zoufalým člověkem vyhrožujícím sebevraždou je velmi důležitý," zdůraznila Bušková a dodala, že člověku mnohdy pomůže už to, že jej někdo vyslechne.

Tento případ však nakonec dopadl dobře, muž se strážníkům svěřil, že ve svém životě přišel o všechno a je nešťastný. Zároveň ale podotkl, že si je vědom svého unáhleného jednání.

„Závěrem požádal hlídku strážníků o doprovod do azylového domu, kde v současné době přebývá," dodala Bušková. V azylovém domě se muže ujal sociální pracovník a nabídl mu odbornou pomoc.

„Přehrada, sbohem"

Druhý případ pokusu o sebevraždu se během několika hodin odehrál na liberecké přehradě. Tento pokus však skončil bezvědomím sedmapadesátiletého muže.

„Co muže k takovému zásadnímu rozhodnutí vedlo je v šetření libereckých policistů," sdělila policejní mluvčí Jana Světlá.

Muž odešel v úterý v devět ráno ke svému lékaři do Minkovic. Do ordinace však nedošel. O dvě hodiny později měl již muž vypnutý mobilní telefon.
Jelikož se manželce do večera neozval, kontaktovala vyděšená žena krátce po devatenácté hodině policii, která rozjela intenzivní pátrání po pohřešovaném  muži.

V jednu ráno však manželce nezvěstného muže přišla z jeho mobilního čísla sms zpráva s textem „Přehrada, sbohem."

Hasiči vybavení člunem, kriminalisté a policisté z obvodního oddělení, strážníci a záchranná služba, ti všichni vyjeli v jednu ráno k liberecké přehradě na základě textu v sms zprávě zaslané pohřešovaným mužem.

Zatímco strážníci prohledávali břeh, kde našli oblečení sedmapadesátiletého muže, hasiči s člunem kontrolovali vodní hladinu. Silně podchlazeného muže objevili u betonového mola uprostřed přehrady.

„Záchranáři muže zaintubovali a v bezvědomí převezli na oddělení ARO do Krajské nemocnice Liberec," informovala mluvčí záchranné služby  Lenka Markovičová.