Deníku to potvrdil jeho otec, Luděk Nečesaný. Ten rozhodnutí Nejvyššího soudu označil za logické vyústění kauzy, která se táhne čtyři roky. „Tohle byla nejpravděpodobnější možnost," řekl o rozhodnutí NS Luděk Nečesaný.

Soud vyhověl požadavkům obhájce a dospěl k závěru, že důkazy jsou v rozporu se skutkovými zjištěními soudů. Podle obhájce Nečesaného nic nenasvědčuje tomu, že že by pachatelem byl jeho klient.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové.
Nečesaný si odpyká 13 let, odvolací soud mu potvrdil trest

Kauza Lukáš Nečesaný Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři. Nečesaný, který tehdy studoval poslední ročník střední školy, přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale již zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel někdo napadnout až po jeho odchodu. Pražský vrchní soud se kauzou zabývá již potřetí. Napoprvé ji poslal zpět královéhradeckému soudu k novému projednání, napodruhé Nečesanému o tři roky snížil původní šestnáctiletý trest s odůvodněním, že pachatel je mladý a že je možné, že se z potrestání poučí. Pravomocný rozsudek ale následně v roce 2015 zrušil Nejvyšší soud, který kauzu vrátil k doplnění dokazování.

Lukáš Nečesaný, tehdy jednadvacetiletý student gymnázia, byl v roce 2014 odsouzen Krajským soudem v Hradci Králové za pokud o vraždu kadeřnice v Hořicích na 16 let vězení. Vrchní soud v Praze mu později trest snížil na 13 let. Rodina a obhájce Nečesaného se odvolali a případ se dostal až k Nejvyššímu sodu.

Nejvyšší soud kromě zrušení předchozího rozsudku také rozhodl, aby krajský soud v Hradci Králové změnil senát, který o případu bude znovu rozhodovat, a to s ohledem na pochybení soudu. „Už to hodně vypovídá o hodnocení katastrofální práce, kterou předvedli hradečtí policisté a soudce," řekl otec Luděk Nečesaný. Ten se ve spolupráci s obhájcem snaží od začátku případu dokázat, že případ je zmanipulovaný a že policie i soudy označili odsoudili nepravého viníka.

Portál Slevy z Hor.
Přes Slevy z hor zmizely miliony korun

„Během soudních líčení zazněly všechny výpovědi, které již zazněly v předběžném šetření a zcela jasně se prokázala nevina našeho syna. Také bylo dle našeho názoru jasně prokázána manipulace a kontaminace pachových stop, které byly také velmi nestandardně vzaty z místa činu a následně i nestandardně vyhodnoceny. Došlo k prokázání přítomnosti další osoby v kadeřnictví po odchodu našeho syna, čemuž svědčí svědectví svědkyně z protějšího okna, stopy v krvi na místě činu, biologický materiál této osoby na místě činu, negativní rekognice a popis pachatele poškozenou.

Nebyl prokázán žádný motiv, nebyla nalezena zbraň atd. Bohužel závěrečný den soudce vynesl absolutně jiný rozsudek, který vlastně celý soud popřel a označil našeho syna za pachatele na bázi smyšlených hypotéz a prakticky bez důkazů," popsal už dříve v rozhovoru Nečesaný to, co předcházelo rozsudku.

Na řadu nesrovnalostí v případu Lukáše Nečesaného poukázal i televizní reportér Josef Klíma, který se věnuje případům, jež považuje za justiční omyl. „Věřím, že soudy nižší instance by měli respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, jinak vrátíme to celé kolečko zase od začátku," uvedl Nečesaný otec. Ten chce o celé kauze vydat knihu, v níž hodlá detailně popsat praktiky policie při údajném falšování důkazů i to, že se pochybeními nezabývala Generální inspekce. Její selhání by se podle Nečesaného mělo dostat i na půdu Parlamentu. Rozhodnutí Nejvyššího soudu si Lukáš Nečesaný vyslechl na svobodě. O jeho propuštění rozhodl Nejvyšší soud už loni v prosinci.