Až na tři roky se může vrátit do vězení jednadvacetiletý cizinec přechodně žijící na území České republiky. Ten si v minulosti odpykával ve vězení trest za krádeže. V lednu minulého roku ale dostal od tehdejšího prezidenta Václava Klause milost. O čtyři měsíce později už ale znovu loupil.

„Místo toho, aby si užíval udělené svobody, tak se počátkem loňského května vloupal do dílny u rekreačního objektu v Zahradní ulici v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku," informovala mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Majitele dílny nepoučitelný kriminálník připravil o převodovku a poloosu z osobního automobilu a také o ruční naviják s ocelovým lanem. Celková škoda, kterou vloupáním a následnou krádeží zloděj způsobil, se vyšplhala na dva tisíce korun.

Odcizené věci u sebe dlouho neponechal, obratem je po úspěšné krádeži prodal do sběrny druhotných surovin.

Znovu dal o sobě vědět hned po několika dnech. A to v nedalekých Jindřichovicích pod Smrkem, kde podle policie bez užití násilí odcizil z jedné dílny nacházející se u rodinného domu pánskou peněženku. Její majitel tak kromě samotné peněženky přišel i o věci v ní uložené, tedy peníze v blíže neurčené výši, platební kartu a hlavně osobní doklady.

„Zcizením peněženky s uvedeným věcmi vznikla škoda za šest tisíc korun," upřesnila Šrýtrová.

Poškozený majitel měl ale trochu štěstí. Všímaví lidé totiž odcizenou peněženku nalezli v prostorách místního hřbitova. Ale bez peněz. Ty stihl pachatel zužitkovat.

Přítrž v cizincových zlodějských výpravách udělali až policisté z Obvodního oddělení v Novém Městě pod Smrkem, kteří krádeže vyšetřovali. Po zloději dokonce vyhlásili celostátní pátraní.

„Zadržet se ho podařilo až počátkem letošního února v Novém Městě," dodala mluvčí s tím, že pachatel putoval okamžitě do policejní cely.

V ní se ale dlouho neohřál. Jen co mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže, propustili ho z cely na svobodu, kde nyní pachatel čeká na rozhodnutí soudu o jeho potrestání.