BEZ KONDOMU

Novák ví o své nemoci už od roku 2001. Podle obžaloby však měl mít na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk se šesti muži, aniž by je o své nemoci informoval. V některých případech ani neměl použít kondom.

Novák s obžalobou nesouhlasí. Jak už uvedl u předchozího líčení, trest z roku 2005 pro něj byl dostačujícím poučením.

Před soudem včera vystoupil soudní znalec Luděk Daneš, který nevyloučil, že by Novák muže mohl nakazit. „Nasvědčují tomu úkony, které prováděli bez použití kondomů," uvedl Daneš. Znalec rovněž vysvětlil, že přestože léčba dokáže snížit hodnoty viru, neznamená to, že by nákaza přestala být přenosná. „V roce 2012 ani hodnoty tak nízké neměl," uvedl dále znalec.

Podle Daneše je těžko dokazatelné, od koho nákaza pochází. „Dá se vyloučit, že osoba A nenakazila osobu B. Ale potvrdit, že někdo někoho nakazil, s jistotou nelze," pokračoval. Zároveň znalec doporučil, že by Novák spíše než do vězení měl podstoupit sexuologické léčení.

PŮVODNĚ PODMÍNKA

Krajský soud v Liberci Nováka v roce 2015 odsoudil k podmínce. Proti tomu se však odvolala státní zástupkyně i Novák. Vrchní soud v Praze však rozsudek zpřísnil a za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví jej poslal do vězení na šest let. Nejvyšší soud rozhodnutí zrušil.

Včerejší hlavní líčení soudce odročil.

POČET NAKAŽENÝCH ROSTE

Počet HIV nakažených neustále roste. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Liberci Zuzany Balášové bylo v roce 2002 zaznamenáno v České republice padesát nových případů infekce, v roce 2015 to bylo už 266 případů. Jen v Libereckém kraji se loni nakazilo do konce listopadu 14 lidí. Celkově tak liberecká KHS evidovala 73 HIV pozitivních osob.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou, jak dále dodala mluvčí, homosexuálové a bisexuálové.

LÉČBA V NĚMECKU

Podle Lubomíra Šlapky, ředitele organizace Most k naději, která provozuje K-centra, kde si zájemci mohou nechat udělat orientační test na HIV, je situace alarmující. Poukazuje například na mladé prostituty s virem HIV, kteří se jezdí léčit do Německa a české úřady tak o nich nemají tušení. „Když jsme se ovšem obrátili na ministerstvo, že o některých případech víme, sdělili nám, ať podáme trestní oznámení," upozornil Šlapka s tím, že tato možnost není pro jejich organizaci jednoduchá. „Není, kam se obrátit, přitom tenhle jev začíná být velmi akutní," dodal. Podle něj mladí prostituti jezdí do Německa také s tím, že jsou díky zdejší léčbě neinfekční. Jak se však shoduje docent Daneš i Šlapka, je tato domněnka nebezpečná. „Nikdo neví, jak virus zareaguje," upozornil ředitel. Podle něj je současná prevence nedostačující. Mladí lidé nemoc často bagatelizují.

Vybrané případy šíření HIV v Česku

26. leden 2016 Pražští hygienici podali trestní oznámení na třicet mužů, který věděli, že jsou HIV pozitivní, ale přesto dále provozovali nechráněný sex. Žádný z mužů nebyl stíhán.

21. listopad 2016 Před Krajským soudem ve Zlíně stanul Pavel Sousedík z Vizovic, který měl podle obžaloby vědomě šířit virus HIV. Jednoho muže měl nakazit. Hrozí mu až dvanáct let.

18. leden 2017 V Thajsku byl zatčený Zdeněk Pfeifer, kterého hledala česká policie už od loňska. Na muže byl vydaný mezinárodní zatykač. Minimálně tři muži, se kterými měl intimní styk, jsou nemocní také. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let.