Možná právě vy jste se setkali s podvodníky zneužívající obětavosti ostatních řidičů. Na téměř identické případy upozornilo redakci několik čtenářů.Scénář je vždy takřka shodný. Na krajnici silnice stojí odstavené, většinou luxusní vozidlo.

Před ním zběsilým máváním prosí o pomoc muž, kterému došel benzín. „Praktiky, kdy podvodníci u silnic potřebují peníze, protože jim došlo palivo, jsou již starou praktikou nepoctivců," vysvětluje policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Podvodníci na důvěryhodnosti nabývají hlavně luxusními vozidly, šperky, značkovým oblečením nebo vizitkami většinou fiktivních společností. Jakmile k vašemu vozidlu přispěchají, ihned vám lámanou němčinou nebo angličtinou začnou vysvětlovat svůj příběh plný neuvěřitelných náhod, kdy jim došel benzín.

Nabízí bezcenné zlato

Na natankování nemají dostatečnou hotovost a kreditní karta je zablokována. Prosí o peníze a na oplátku nabízí rádoby zlaté řetězy nebo prsteny. Ve skutečnosti se jedná o bezcenné cetky za pár korun.

Zatímco policie podobné případy na Liberecku neeviduje, podobný příběh nám popsal jeden z řidičů. „Je to už delší dobu, kdy mě u Bílého Kostela zastavil mávající řidič. Ukazoval na své auto a říkal, že mu došel benzín. Bylo to divné, protože tam s ním stálo ještě další auto. Za peníze mi nabízel šperky. Celá situace mi přišla zvláštní a tak jsem raději odjel," popsal řidič Vít Fišer.

Podobnou situaci zažila o uplynulém víkendu i mladá řidička z Děčínska, která projížděla Mníškem u Liberce. Tu o peníze žádal anglicky hovořící Arab na autobusové zastávce Mníšek Slovákov. „Byl to muž snědší pleti a mohutnější postavy. Pořád mi strkal nějakou vizitku a šperky. Ukazoval na Volvo nejspíš s anglickou poznávačkou a pořád upozorňoval na to, že má v autě dítě," řekla řidička, která si přála zůstat v anonymitě.

Buďte opatrní

Na důvěryhodnosti se snaží nabrat falešnými vizitkami zahraničních firem„Nemůžeme vyloučit, že se případy s podobným scénářem na našem území v poslední době nestaly. Prozatím je však nemáme hlášeny," vysvětluje policejní mluvčí Ludmila Knopová a pokračuje: „Rada, jak se zachovat, pokud se v podobné situaci ocitnete, je velmi těžká. Velmi neradi bychom odrazovali řidiče od vzájemné solidarity. Každý případ je potřeba vyhodnotit individuálně. Určitě jiná je situace, pokud se v tísni ocitne starší člověk, u kterého vidíte, že opravdu potřebuje pomoc k tomu, aby se dostal z tíživé situace. Pokud zastavíte a nabídnete pomoc, je třeba obezřetně postupovat. V případě, že se setkáte se snahou řidiče získat větší množství peněz na pohonné hmoty či vám nabídne protislužbu zbožím s velmi nejasnou minulostí, nepřistupujte na tento obchod a raději volejte policisty."

Pokud podvodníkům naletíte nebo pouze na podivně vyhlížející osoby narazíte, vždy kontaktujte linku 158. Policisté prověří situaci a mohou zabránit zbytečnému okradení jiných řidičů.