Frýdlantsko si žije vlastním životem. Ten se v posledních měsících podobá spíše divokému západu. O policejní honičky, drobné i větší krádeže a loupeže není nouze.Třeba jen ve středu 18. července odpoledne pronásledovala hlídka polské policie podezřelého muže v Mercedesu až na území České republiky. Za podezřelého řidiče dodávky se hlídka zavěsila v polském Zawidowě, kde jej začala pronásledovat. Muž se ale nehodlal vzdát a při honičce ujížděl policistům až do nedalekých Habartic, kde nezvládl řízení a havaroval. „Pronásledovaný muž následně z vozidla vyskočil a utíkal zpět do Polska, kde ho polští policisté zadrželi," vysvětlila policejní mluvčí Ludmila Knopová. Důvod, proč muž ujížděl, česká policie nekomentuje.

Na případu úzce spolupracují polští a čeští policisté. „Čeští i polští policisté v posledních týdnech zesílili kontrolu bezpečnostní situace v obou příhraničních oblastech České a Polské republiky, aby tu zamezili páchání nejrůznější, zejména majetkové, trestné činnosti, na kterou si tamní občané i zástupci místních samospráv stěžují a která je obtěžuje," pokračuje Knopová a dodává, že policie ve snaze znepříjemnit život zlodějům jen tak nepoleví.

Policistům se po necelém týdnu podařilo objasnit případ loupeže, která se odehrála v ulici Husova ve Frýdlantě v Čechách v polovině minulého týdne.

Dvojice Poláků ve věku 25 a 26 let kolem páté hodiny ranní obestoupila třicetiletého muže, který šel právě do práce. Toho vyzvali, aby jim dal svůj mobilní telefon. Překvapený muž odmítl a mobilní telefon dvojici lupičů nedal, čímž je značně naštval. Obratem od nich inkasoval několik úderů pěstí do hlavy a nakonec skončil na zemi. Při incidentu přišel o své dva mobilní telefony, které nakonec agresivní lupiče usvědčily. Muž si navíc všiml červeného automobilu, který odjížděl z místa, kam oba agresoři zaběhli.

Policie začala po povedené dvojce okamžitě pátrat a úspěch se dostavil po třech dnech. „Policisté Obvodního oddělení Frýdlant kontrolovali červené vozidlo, které se popisem shodovalo s tím, které se v den loupeže pohybovalo v blízkosti místa činu. Poté došlo k zadržení podezřelých a jejich výslechům pracovníky kriminální služby, kteří následně při prohlídce vozidla nelezli i jeden z odcizených mobilních telefonů a věci, u nichž je podezření na souvislost s pácháním trestné činnosti," dodala Knopová.

Na oba dva muže uvalil ve středu 18. července Okresní soud v Liberci vazbu. Polským nenechavcům hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.