VYHODIL ŽENU Z OKNA

Otřesný případ, který rozrušil loni v srpnu libereckou veřejnost, začal voláním na linku 158. Svědek tehdy ohlásil, že ve Vaňurově ulici v Liberci někdo vyhodil z okna ženu a následně její tělo odnesl neznámo kam. „Policie okamžitě vyrazila na místo. Byt nesl stopy vážného zločinu, takže byli kriminalisté při ohledání místa činu velice detailní," vysvětlil krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Kromě stovky trasologických stop našli kriminalisté v bytě také pětiletého chlapce. Toho policisté odvezli do zařízení pro děti.

SMUTNÝ NÁLEZ V PARKU

Podle Husáka pátrání komplikovala skutečnost, že policisté neměli tělo. Po ženě tak okamžitě vyhlásili masivní pátrací akci, do které se zapojili i ústečtí policisté a hasiči. Pátrání skončilo po dvou dnech v nedalekém parku smutným nálezem mrtvé ženy. Následná pitva prokázala, že Valentyna byla skutečně zavražděna. V té době už byl údajný pachatel na cestě do své vlasti.

CHYCEN V RUMUNSKU

„Možného podezřelého se policii podařilo ustanovit velice brzy na základě stovek vyhodnocených stop a prověřování desítek osob," objasnila mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková. Třicetiletý Rumun patřil podle mluvčí už od počátku do užšího kruhu podezřelých.

Vzhledem k tomu, že uprchl do zahraničí, byl na něj vydaný Evropský zatýkací rozkaz. „Rumunské orgány reagovaly velmi rychle a k zadržení pachatele došlo do dvou týdnů," poznamenal státní zástupce Kadlček.

PACHATEL OBĚŤ ZNAL

Další podrobnosti o případu zatím policie ani státní zastupitelstvo nechce zveřejňovat. Není tak jasné, jak přesně žena umřela ani motiv. „Pachatel oběť znal, ovšem nebyl mezi nimi příbuzenský ani partnerský vztah," dodala pouze mluvčí. Komentovat nechtěli ani další osud chlapce nalezeného na místě činu. „O dítě je postaráno," sdělil pouze Kadlček.

Případ byl podle náměstka krajského policejního ředitele Ondřeje Musila výjimečný nejen podivnými okolnosti, ale také tím, že se odehrál v komunitě cizinců. „Pátrání tak nebylo snadné, přestože někteří zde už řadu let žili," poznamenal náměstek. Obviněný žil v Česku čtyři roky.

HROZILO, ŽE UPRCHNE

Podezřelého Rumuna policie zadržela v prosinci a vazba na něj byla uvalena včera. Podle Kadlčka hrozilo, že by muž uprchl zpátky do vlasti, ovlivňoval svědky nebo dokonce pokračoval v podobné trestné činnosti. Případ dvaceti čtyřleté Valentyny byl poslední dosud nevyřešenou vraždou z loňského roku.