U krajského soudu v pondělí pokračovalo hlavní líčení v korupční kauze bývalého ředitele liberecké nemocnice. Luděk Nečesaný je obžalovaný společně se svou manželkou Šárkou a jedním ze zástupců zdravotnických firem, které měly v letech 2007 až 2010 uplácet Nečesaného za výhodnější podmínky při obchodování s Krajskou nemocnicí Liberec (KNL). V pondělí před soudem poprvé vypovídali v roli svědků zástupci dvou zdravotnických společností. Shodou okolností se jedná o manžele, kteří však vedli každý jinou firmu.

Soud s Luďkem Nečesaným.
Pokračuje soud s bývalým ředitelem nemocnice Luďkem Nečesaným

„Nejsem si vědom, že bychom měli někoho uplácet,“ řekl svědek Martin Bureš, který byl v inkriminované době generálním ředitelem společnosti Medtronic. Ta měla vyplatit během jednoho roku více než 10,3 milionu korun firmě Sarmed, jejíž zakladatelkou byla Šárka Nečesaná. Právě přes tuto firmu podle obžaloby tekly Nečesanému peníze od dodavatelů. „Obchodování však bylo pouze fiktivní,“ sdělil státní zástupce Lukáš Otipka.

Nečesaná měla pro zdravotnické společnosti provádět poradenskou a marketingovou činnost a průzkum trhu. Výsledky své práce jim údajně předávala formou rešerší. Jak včera potvrdila svědkyně Eva Bureš, která byla jednatelkou společnosti NT Medica, tak Nečesaná za své analýzy inkasovala až statisícové částky. Eva Bureš však nedokázala soudkyni vysvětlit, co přesně dokumenty obsahovaly či jaká byla konkrétní náplň práce Šárky Nečesané, která nemá zdravotnické vzdělání. „Získávala informace, které nebyly běžně dostupné,“ uvedla pouze svědkyně. Zároveň také potvrdila, že netuší, zda odbornost Nečesané někdo prověřoval.

Krajský soud v Liberci pokračoval 18. ledna v projednávání korupční kauzy, v níž je obžalovaný bývalý ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný (na snímku), jeho manželka Šárka a ze zástupců zdravotních firem je mezi obžalovanými Tomáš Macháček z M
FOTO: Soud s Luďkem Nečesaným pokračuje

Svědkyně také doplnila, že jejich firma dodávala KNL komponenty pro kardiologii. „Spolupráce s libereckou nemocnicí nebyla ničím významná,“ zmínila.

Podle obžaloby měl Nečesaný přijmout úplatek ve výši 23 milionů. Jeho manželka je obžalována z legalizace výnosu trestné činnosti a Tomáš Macháček ze společnosti MedicCor z podplácení. Macháček je jediný zástupce zdravotnické firmy, kterému hrozí trest. „Dvě z těchto firem jsou tak velké a mají tak složitou organizační strukturu, že se policii nepodařilo zjistit, která z konkrétních osob dojednávala spolupráci,“ vysvětlil Otipka. Dokumentaci, jež dodala Nečesaná firmě NT Medica, se zase nepodařilo dohledat. Osoba, které byly předány, spáchala sebevraždu.

Krajský soud v Liberci začal 15. ledna projednávat korupční kauzu, v níž je obžalován bývalý ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný (vpravo) a jeho manželka Šárka (vlevo).
Začal soud s Luďkem Nečesaným. Bývalý ředitel KNL bral údajně úplatky

Nečesaný, kterého může soud poslat do vězení až na 12 let, svou vinu od počátku popírá. Podle něj proti němu neexistuje žádný přímý důkaz. „Do uzavírání smluv jsem nevstupoval,“ upozornil už dříve. Pouze v jednom případě přiznal, že měl na výběr dodavatele neformální vliv. Smlouva ale byla pro nemocnici výhodná.

To, že do uzavírání smluv mezi nemocnicí a dodavateli nemohl vstupovat, potvrdili i zaměstnanci krajského špitálu, které soud už vyslechl a jež vypovídali v jeho prospěch.

Hlavní líčení v případu bude pokračovat i následující dny.