Celkem 239 případů krádeží barevných kovů a šrotu evidují k osmému srpnu letošního roku policisté v Libereckém kraji. „O proti počtu krádeží v předchozích letech, tak jde o klesající tendenci," informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková a dodala, že v období od prvního ledna do osmého srpna roku 2012 bylo známo 256 případů, o rok dříve jich v tomto období celkem bylo 274.

Přestože čísla klesají, jen z poslední doby je známo několik případů, kdy neznámí pachatelé odcizili měděné okapy a plechy. „Za krádež v hodnotě do padesáti tisíc korun hrozí pachateli až dva roky vězení, za poškození cizí věci ve stejné hodnotě až jeden rok odnětí svobody," podotkla Suchánková a upřesnila, že v České republice se tresty nesčítají, přiklání se k trestu s vyšší sazbou, tedy krádeži.

Nové krádeže

V období od dvanáctého července do pátého srpna zmizelo přes dvacet metrů měděných okapových žlabů z domu v liberecké Východní ulici. Ten zrovna v době krádeže procházel rekonstrukcí. Neznámý lapka si přivlastnil i šest metrů okapů ze zajištěné dřevěné kůlny u zmiňovaného rekonstruovaného domu. Majiteli tak způsobil škodu převyšující patnáct tisíc korun.

Škoda téměř padesát tisíc korun vznikla i majiteli domu v ulici U Sirotčince. Zde neznámý pachatel během dvou dní odcizil ze střechy devadesát pět kusů měděné krytiny.

Okrádají školy

Pachatelé se nezastaví ani před vykrádáním školských zařízení. Začátkem července během noci vnikli do areálu Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Jeronýmově ulici. Z knihovny, promítacího sálu a garáží zmizely měděné hromosvody v celkové výši do padesáti tisíc korun. „Je to komplikace, škoda je pro nás veliká," sdělil Deníku ředitel školy Jaroslav Šťastný a dodal, že pachatelé školu okradli na etapy.

Nejdříve odstříhali měděné hromosvody a půlku jich odvezli, pro zbytek se vrátili za tři dny. „Považuji to za velkou drzost," dodal Šťastný.

Ve stejné situaci se ocitla i nedaleká Střední odborná škola a Gymnázium v ulici Na Bojišti. Zde z areálu během nočních červencových hodin zmizelo měděné oplechování střechy. Škoda je zde trojnásobná než u školy v Jeronýmově ulici. Předběžný odhad je sto šedesát tisíc korun. „Pro nás je to citelná ztráta, naštěstí jsme ale pojištění, takže oprava půjde z pojistky," informoval Deník ředitel školy Zdeněk Krabs a dodal, že pachatelé po krádeži zanechali v areálu školy starý žebřík, který si z důvodu odcizení měděného oplechování na místo činu přinesli.

Výkupny kovů

Pachatelé se krádeží dopouští zejména z důvodu vidiny zisku z prodeje odcizených věcí. Měděné okapy či plechy tak většinou končí ve výkupnách kovů.

V průměru sto korun za jeden kilogram mědi vyplácí liberecká výkupna Kovošrot Group CZ sídlící ve Švermově ulici. „Cena se však různě mění, může to být i sto deset korun," řekl Deníku vedoucí provozu pan Jäger. Na dotaz Deníku, zda si ověřují původ vykupovaného materiálu uvedl: „Přiveze-li k nám například firma kanály s označením Severočeské vodovody a kanalizace, původ neověřujeme." Jiný případ však nastává v případě, kdy podobná veřejně prospěšná zařízení přiveze občan. Ten s prodejem materiálu a zařízení v liberecké výkupně neuspěje. „Odmítneme ho nebo rovnou voláme policii," dodal Jäger.

„Nejlepší by bylo, aby i u nás došlo ke zrušení sběrných dvorů jako je tomu v Rakousku či Slovinsku," podotkl ředitel školy Krabs a dodal, že pachatelé odcizením plechů, za který mohou při jeho prodeji dostat zanedbatelných pět set korun, způsobili provozovateli školy několikanásobně vyšší škody. Ty tak mnohdy dosahují i statisícových částek jako v případě školy v ulici Na Bojišti.

David Modrý