Na pět let poslal krajský soud včera do vězení Daniela Palivce, který měl podle obžaloby těžce zranit muže ukrajinské národnosti. Ten po několika týdnech na následky potyčky zemřel. Palivec si v tomto případě vyslechl už třetí rozsudek. Poprvé jej krajský soud odsoudil na osm let, vrchní soud trest zmírnil na pět let a Nejvyšší soud jej vrátil do Liberce. Před senátem tak opět vypovídal soudní lékař, který měl říci, zda smrt muže byla očekávatelná či jej mohli lékaři zachránit.

Petr Veselý z Ústí nad Labem přijel 22. května na podporu Jiřího Kajínka k věznici v Rýnovicích a přivezl mu tisíc korun. Sám je bývalý vězeň..
VIDEO, FOTO: Bývalý vězeň z Ústí jel podpořit Kajínka. Přivezl mu tisíc korun

„Poranění bylo provedeno s velkou intenzitou, kdy došlo k extrémnímu záklonu hlavy," vysvětlil soudní znalec Radovan Havel, podle kterého byl útok tak intenzivní, že se při napadení hlava týlní částí dotkla zad.

OBĚŤ NEMĚLA ŠANCI PŘEŽÍT DÉLE NEŽ NĚKOLIK MĚSÍCŮ

Jak dále podotkl Havel, oběť neměla při standardní zdravotní péči šanci přežít déle než několik měsíců. Muž měl zlomených několik obratlů a porušenou míchu. „Sporná je i přeprava pacienta," poukázal znalec na převoz zraněného do nemocnice v Užhorodu, kde zemřel. „Zranění bylo natolik vážné, že by s největší pravděpodobností skončilo fatálně i tak," dodal Havel. K dramatické události, po které muž ukrajinské národnosti zůstal ležet na silnici s přeraženou páteří, došlo v Jablonci nad Nisou v červenci 2014. Skupinka místních grilovala na zahradě a popíjela alkohol a již v nočních hodinách procházela kolem dvojice Ukrajinců. Po výměně několika výkřiků, měl obviněný Palivec vyběhnout s kamarádem ze zahrady za muži. Jeden z Ukrajinců se dal na útěk, druhý skončil s těžkým zraněním na zemi. Záchranku zavolal sám Palivec.

Obžalovaný svou vinu popřel. Podle obhájce nebylo řádně doloženo, jak k potyčce došlo. Palivec se u soudu přiznal, že v době, kdy žil v Děčíně, se hlásil k hnutí skinheads. Po přestěhování do Jablonce chtěl udělat za svou problematickou minulostí tlustou čáru.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se odvolal. Palivec by měl uhradit výlohy ve výši 750 tisíc nemocnici v Liberci.