V případu je obžalovaných devět osob, z toho dvě ženy, které se měly nějakým způsobem podílet na výrobě drogy v různých částech České republiky. Jak vyplývá ze spisu, nejméně v pěti případech „vařili“ někteří obžalovaní „perník“ i v Libereckém kraji ve vesnici Bezděz na Českolipsku.

GRAM ZA TISÍCOVKU

Gang měl vyrobit nejméně 13 kilogramů pervitinu. „Přitom jeden gram se na ulici může prodat až za tisíc korun,“ zdůraznila státní zástupkyně Petra Pazderková. Jak vyplývá ze spisu, na vaření pervitinu používali obžalovaní tablety Cirrus obsahující pseudoefedrin, které převáželi z Polska. K pašovaní léčiv mělo docházet doslova „po kilech“ a včera se k němu doznal jeden z obžalovaných, který se podílel i na distribuci hotové drogy.

Pervitin. Ilustrační foto.
Do kraje přivezl přes kilo pervitinu

„Nevím, proč jsem to dělal, asi jsem si chtěl něco dokázat,“ vysvětlil kajícně Matěj Čertok, který odmítá, že by se podílel na samotné výrobě drogy. Další z obžalovaných, který včera vypovídal, Jakub Antalík, svou vinu popíral. Nepřesvědčil jej ani přepis telefonních odposlechů, který četla státní zástupkyně. Spolupracujícího svědka obvinil ze lži. „Svaluje svou vinu na jiné,“ vyjádřil se.

HROZÍ 12 LET

Soud by měl pokračovat příští týden v pondělí dalšími výpověďmi. Podle státní zástupkyně hrozí obžalovaným tresty od 8 do 12 let. Někteří z nich na rozsudek čekají ve vazbě.