Mladou ženu vinil podle státního zástupce z rozpadu svého tehdejšího vztahu. Valentina se totiž kamarádila s jeho přítelkyní Danielou, kterou lákala do barů a na diskotéky.

Obviněný Rumun Marius Vasilica Ailieseie při jednání u krajského soudu v Liberci. Muž je obžalován z vraždy čtyřiadvacetileté Ukrajinky.
Klíčovým důkazem je provaz. Údajnému vrahovi mladé ženy hrozí výjimečný trest

Expřítelkyně obžalovaného byla k včerejšímu jednání předvolána, ale nedostavila se. Vypovídali pouze její rodiče. „Byl hodný, společenský, staral se o vnučku, měla ho ráda. Přede mnou se nehádali, jen jednou mi dcera ukazovala modřiny na krku a na rukou,“ sdělila svědkyně, podle které se k ní obžalovaný choval lépe než vlastní syn. Při dřívějším výslechu na policii však byla žena k bývalému příteli své dcery mnohem nesmlouvavější. „Krk měla celý modrý, byl dokonce vidět otisk prstu. Pak ji měl zbít ještě jednou. Říkala mi, že nevím, jaký ve skutečnosti je,“ dodala svědkyně.

Podle výpovědi na policii se její dcera obžalovaného bála. „Pak se ještě jednou poprali a prý jí zlomil nohu, když před ním bránila Valentinu,“ vypověděla žena s tím, že je dcera dokonce žádala, aby zavolali policii.

Luděk Nečesaný
Pokračovala korupční kauza. Soud řešil i příjmy Nečesané

Idylický vztah mezi Danielou a Rumunem se podle ní zkazil v době, kdy se zavražděnou Ukrajinkou začala přátelit. „Valentina byla hodně divoká a chodily spolu pořád na zábavy. Vyčítal dceři, že hodně pije, a bál se, aby nezačala kvůli ní brát drogy,“ dodala svědkyně, podle které obžalovaný zakazoval Daniele, aby za svou kamarádkou chodila.

K vraždě došlo 10. srpna 2016 ve Vaňurově ulici mezi 22. a 23. hodinou. V té době byl obžalovaný podle svých slov u rodičů své bývalé přítelkyně ve Švermově ulici, tedy asi kilometr od místa činu. Ti jeho výpověď potvrdili, zároveň ale svědkyně uvedla, že od nich Rumun odešel před půl jedenáctou a vrátil se až kolem jedné v noci.

Na snímku růžová kola společnosti Rekola, která začala 21. března 2018 nabízet zájemcům o sdílenou cyklopřepravu své služby i v Liberci.
Sdílená kola poprvé v Liberci. Jsou upravená kvůli kopcům

Vražda mladé ženy, u níž byl zřejmě přítomný i její pětiletý syn, tehdy vyděsila libereckou veřejnost především kvůli okolnostem, za kterých k ní došlo. Policii se tehdy ozval svědek, který viděl, jak někdo z balkonu přízemního bytu v domě nedaleko autobusového nádraží vyhodil bezvládné tělo a někam ho odvlekl.

Podle trasologických stop na místě činu bylo policii zřejmé, že došlo ke zločinu. „Pachatel ji několikrát bodl, zemřela na šok ze ztráty krve,“ vysvětlil státní zástupce Martin Feřt, podle kterého Rumun svou oběť zavraždil obzvlášť trýznivým způsobem. Tělo se podařilo díky masivní pátrací akci nalézt za dva dny u mostu přes Nisu nedalo místa činu. V té době byl už obžalovaný na cestě do Rumunska, kde jej policie ještě téhož roku vypátrala.

Ilustrační foto
ANKETA: Hledá se Kniha roku Libereckého kraje. Můžete hlasovat v Ceně čtenářů

Ailieseie svou vinu popírá. Soud ho může poslat do vězení až na 20 let, hrozí mu i výjimečný trest.