Tehdy do České republiky dovezli více jak sedm set třicet dvacetitunových kontejnerů napěchovaných textilním zbožím a obuví. Místo, aby zboží za skoro tři sta milionů korun skončilo v zahraničí, tak jak znělo z falešných faktur, skončilo nezdaněné v českých tržnicích.

Z firmy na firmu

Středeční líčení pokračovalo výslechem obžalované šestačtyřicetileté Renaty Šimáňkové. Ta byla jednatelkou a majitelkou společnosti Envico, přes kterou se zakoupené textilní zboží z Číny přefakturovalo. U soudu se svěřila, že uvedenou společnost zakoupila jen proto, aby mohla začít podnikat v poskytování ubytování. Měla v úmyslu zakoupit penzion v Desné na Jablonecku, jenže nedostala od banky úvěr. V roce 2010 se pak seznámila s Pavlem Řihákem, který je dalším z obžalovaných. Chtěl přes její firmu dovážet kontejnery se zbožím. Šimáňková uvedla, že pouze vystavovala faktury na základě pokynů Řiháka, který si je vyzvedával buď u ní doma, nebo ve firmě či v Praze.

Obžalovaná zároveň popsala, jak probíhaly platby za zboží, které se nacházelo v kontejnerech. „Řihák přišel s větším obnosem peněz, zhruba šedesát tisíc Euro. Sešli jsme se před bankou, peníze uložili na účet firmy Envico a po přijetí dokladu o jejich uložení, jsme vyplnili příkaz k úhradě a poslali peníze na účet firmy, kterou Řihák určil," sdělila. Textil podle jejích slov procházel proclením buď ve Zdibech u Prahy a nebo na území Slovenska. Řihák ji za spolupráci sliboval odměnu, jenže s penězi se prý nesetkala. Firmu se proto rozhodla prodat. Převedla se na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska. Následně šly falešné převody zboží přes společnost Prenotax. Jejím jednatel byl David Röschenthaler, tehdejší přítel Šimáňové. I on je nyní obžalovaný. Šimáňková tak popřela, že by prodej firmy proběhl na základě kontroly ze strany Finančního úřadu v Železném Brodě. Později vše šlo přes další firmu, Geltera.

Případ bude u soudu pokračovat v dubnu.

Čtěte také zprávu ze soudního jednání v úterý