Policisté z Hejnic ve středu odpoledne zachránili muže, který chtěl ukončit svůj život oběšením na stromě v Lázních Libverda.

Zoufalý muž o svém úmyslu informoval hejnické policisty přes SMS. Z textu zprávy vyplývalo, že si chce vzít muž život.

Policisté přes lokalizaci mobilního telefonu zjistili přibližnou polohu muže. Ten byl právě v sadu v obci Lázně Libverda. „Hlídka zahlédla muže, jak sedí ve větvích stromu. Na něm měl uvázané lano a kolem krku smyčku," sdělila Suchánková. Policisté se snažili muže přesvědčit, aby svého úmyslu zanechal. „Muž začal pomalu ztrácet vědomí, sklouzl z větvě, na které seděl a smyčka na krku jej přiškrtila," doplnila Suchánková. Policisté neváhali, za mužem vylezli a při snaze o uvolnění smyčky z krku spolu s ním spadli na zem. Zde zkontrolovali, zda nedošlo u muže k zapadnutí jazyku a poskytli první pomoc, díky které se podařilo muže přivést zpět k vědomí.

Notorický skokan

Z poslední doby připomeňme i případ muže, který v alkoholovém opojení vyhrožoval koncem července hodinu a půl po půlnoci skokem do rozbouřené řeky Smědá ve Frýdlantu.

Muž, který se podobného činu dopustil i v loňském roce, kdy opilý vylezl na tovární komín v Novém Městě pod Smrkem a hrozil skokem, následně v řece přeci jen skončil. Proud vody jej unášel až k náhonu, kde bez pomoci vylezl na břeh a skončil v péči záchranářů. Policistům při výslechu však uvedl, že mu uklouzla bota. „O tom, že by chtěl spáchat sebevraždu nemluvil," upřesnila Suchánková.

Potřebují pomoc

Lidé, kteří volají na tísňovou linku s tím, že chtějí skončit se životem, s ním ve skutečnosti ale většinou skončit nechtějí. Mají problémy, ze kterých neznají cestu ven. Liberecká policie během roku přijme desítky telefonátů od lidí, kteří si chtějí vzít život. Jak uvedla Suchánková: „Lokalizujeme mobilní telefon, informujeme záchrannou službu a naše vyjednávače." Ti po příjezdu na místo navazují s člověkem kontakt.

„Povídáme si s ním, říkáme mu, že jsme tu od toho, abychom mu pomohli. Hledáme cestu ke kladnému řešení problému," řekl Deníku vedoucí policejních vyjednávačů Richard Kraus. Sebevražda ale není správným řešením. „Takoví lidé nevědí jak situaci řešit, potřebují najít východisko ze složité situace," upřesnil Kraus a dodal, že jsou období, kdy se vyjíždí k sebevrahům třikrát týdně, ale jsou i měsíce, kdy není v kraji jediný případ.

David Modrý