Zapeklitou kauzu včera ukončil liberecký krajský soud. Tribunál musel rozhodovat o vině či nevině mladíka, jenž loni v červnu zabil při potyčce muže, který mu už nějakou dobu vyhrožoval. Čtyřiadvacetiletý Filip R. nakonec vyvázl s tříletou podmínkou se zkušební dobou na pět let.

„Dopustil se zločinu ublížení na zdraví s následkem smrti a přečinu výtržnictví," zdůvodnila rozhodnutí senátu soudkyně Eva Drahotová. Dala tak za pravdu státnímu zástupci Radimu Kadlčkovi, který odmítl, že by Filip R. jednal v nutné sebeobraně.

Svědkové sice potvrdili výpověď obžalovaného, že jej poškozený Jan V. už dlouho slovně napadal a vyhrožoval mu. Jak však vyplynulo z kamerového záznamu, iniciátorem potyčky, která tak nešťastně skončila, byl sám obžalovaný.

Ani argument, že jej poškozený opět slovně atakoval, státní zástupce neuznal. Podle něj už chtěl Filip R. se situací skoncovat, a proto poškozeného napadl. „Každý má právo na sebeobranu, ale musí být přiměřená," uvedl státní zástupce ve své závěrečné řeči.

Kadlček příliš nevěřil ani tomu, že se obžalovaný Jana V. bál. Přestože byl poškozený několikanásobný recidivista, který měl na svědomí i několik fyzických útoků, jednoho muže měl dokonce přetáhnout latí přes obličej, uměl se podle Kadlčka Filip R. bránit. „Několik měsíců navštěvoval školu kickboxu. Ti by mezi sebe nějaké ořezávátko nevzali," uvedl státní zástupce.

Jak však uznává Kadlček i soudkyně, mladík nechtěl poškozenému vážně ublížit a už vůbec ne jej zabít. „Měl ale počítat s tím, že to může špatně dopadnout," uvedl státní zástupce.

K události došlo loni v červnu na náměstí v Doksech. Filip R. vyšel z obchodu, když si jej všiml Jan V. a začal mu opět vyhrožovat. Už poněkolikáté. Samotná potyčka trvala jen pár sekund. Filip R. dal poškozenému ránu pěstí a ten se podle výpovědi svědků skácel bezvládně k zemi, přičemž došlo k vážnému poranění mozku. „O jeho osudu bylo rozhodnuto v okamžiku pádu," okomentoval už dříve soudní znalec Radovan Havel. Jan V. prodělal několik náročných operací a i přes náročné výkony lékařů zemřel letos v únoru na oddělení dlouhodobě nemocných v České Lípě.

Včera před soudem vypovídali další čtyři svědci. Jejich výpovědi se však rozcházely. Za nejpřesvědčivější důkaz tak státní zástupce i soudní tribunál považoval kamerový záznam.

Rozsudek není pravomocný. Obhájkyně i žalobce si nechali lhůtu na odvolání. Matka poškozeného, která byla přítomna u všech jednání, požaduje dva a půl milionů korun odškodné. O tom se však bude rozhodovat v rámci občanskoprávního řízení.