Devatenáctiletý, jednadvacetiletý, třiadvacetiletý a čtyřiadvacetiletý pachatel je podezřelý z několika krádeží motorové nafty na Liberecku. Za trestné činy jim nyní hrozí až dva roky vězení.

Mladíci dopadeni

Naftová partička se před půlnocí vydala do Hejnické ulice. „Naproti zámeckému rybníku se muži vloupali do nádrže odstaveného bagru Volvo EC 290BLC. Tři z nich hlídali, zda je někdo nesleduje, a ten nejstarší odčerpával naftu," popsala krádež policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Pachatelé však moc úspěšní nebyli. Odčerpali sto šedesát litrů nafty, dalších třicet litrů jim vyteklo na zem. Škoda byla odhadnuta na pět tisíc korun. Zpackaný byl i samotný průběh trestného činu. Zloději na sebe upoutali pozornost lidí z okolí, kteří zalarmovali policisty.

Přivolaná hlídka u bagru objevila nádoby a hadice. Policistům neunikl ani devatenáctiletý mladík čekající v autě na svého kamaráda nedaleko stavebního stroje. Na místo přijeli i strážníci. Ti se vydali prozkoumat nejbližší okolí, kde následně zadrželi podezřelou dvojici silně naftou zapáchajících mužů prchajících směrem od bagru. „Snažili se skrýt ve křoví, poté utíkali do centra města, kde byli zadrženi," sdělila mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Po příjezdu kamaráda, na kterého ve svém vozidle devatenáctiletý mladík čekal, policisté muže propustili. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by se na krádeži nafty podíleli," vysvětlila propuštění Šrýtrová.

Na policejní stanici tak skončila jen dvojice zapáchajících mladíků zadržených strážníky. Policisté je umístili do cely. Po jejich ztotožnění ale vzniklo riziko, že se na krádeži mohla podílet i propuštěná dvojice. Strážníci se vydali muže hledat. Nalezli je u skládky ve frýdlantské části Větrov, kam za chvilku dorazili i policisté a mladíky vyzvali, aby je následovali na stanici. Po výslechu byli muži opět propuštěni, stále chyběly dostatečné důkazy o účasti na krádeži.

Případ si tak převzali liberečtí kriminalisté. Těm se následně podařilo zjistit a potvrdit, že se krádeže paliva ze stavebního stroje ve Frýdlantě dopustila celá skupina. Nyní mladíky čeká soud.

Kradli v Jablonci

Čtveřice nebyla žádnými nováčky. Naftu totiž kradli již v dubnu letošního roku. V neděli 14. dubna nejstarší ze zadržených pachatelů v Belgické ulici v Jablonci nad Nisou odcizil během noci dvě stě šest litrů nafty. Škodu za sedm tisíc korun způsobil majiteli odčerpáním pohonných hmot ze stavebního stroje Volvo A30D. Celková škoda ale byla nakonec dvojnásobná. Jen poškozená dvě víčka od palivových nádrží vyčíslil majitel na sedm tisíc korun.

Řádili ve Stráži

Mladíci vzali útokem i Stráž nad Nisou. V úterý 20. srpna v dopoledních hodinách v ulici Stříbrný kopec odcizil čtyřiadvacetiletý mladík s o pět let mladším komplicem padesát litrů nafty a navíc dvě autobaterie ze stavebního stroje KOMATSU PC210. Majiteli stroje tak vznikla škoda za čtrnáct tisíc korun.