K oběma vraždám došlo v České Lípě, kde všichni tři žili v bezdomovecké komunitě. První se stala u stanu, kde žena na drogách žila. K vraždě neměl mladík, který se potýkal s alkoholem, žádný zvláštní motiv. „Seděl jsem ve stanu a poslouchal rádio, pak přišla zavražděná a vyhodila mě. Odešel jsem a pak se vrátil. Řekl jí, ať vyleze, a když vylezla, bodl jsem jí do zad,“ zaznělo při výslechu.

U soudu mladík, který žil na ulici od svých 15 let, nechtěl vypovídat. Mrtvou ženu pak odtáhl do lesa, kde ji chtěl podle svých slov ukřižovat. Pak ji ale hodil do jámy. „Nechtěl jsem ji zabít, chtěl jsem ji jen zbít, protože mi nadávala, ale ten nůž ležel před stanem,“ uvedl ve výpovědi. Zbraň měla úzkou čepel, i s rukojetí měřil nůž kolem čtyřiceti centimetrů.

Tisková konference k případu vraždy muže v České Lípě. Na snímku zleva Vladimíra Šrýtrová, komisař oddělení tisku, Vladislav Husák, ředitel KŘP Libereckého kraje a Vladimír Lukášek, vedoucí Odboru obecné kriminality KŘP Libereckého kraje.
Policisté odhalili vraha dvou lidí v České Lípě

Po dvou týdnech měl zabít znovu. Tentokrát šlo o dvaapadesátiletého muže na půdě bývalé olejárny. I tentokrát hrál hlavní roli alkohol a vztek. Zavražděný se ale ve špatný čas ocitl na špatném místě. „Chtěl jsem pomstít kamaráda. Ten tam ale nebyl,“ řekl vrah ve výpovědi. Muže umlátil do hlavy cihlami takovou silou, že se jedna rozlomila napůl. V době činu měl v sobě čtyři litry vína. Ani v tomto případě nechtěl prý zabíjet. „Chtěl jsem ho jen zbít, když mám vztek, tak dostanu amok,“ řekl policistům.

Agresivita ho provázela už ve školním věku. Dokonce se z popudu matky léčil na psychiatrii. V patnácti ho otec vyhodil z domu. „Od té doby jsem žil na ulici a živil se z popelnic,“ uvedl.

V lesíku za českolipským gymnáziem měli kriminalisté v neděli najít tělo ženy. Na místě jsou nyní svíčky a květiny.
Mrtvých bezdomovců v Lípě bylo asi více