„Z tohoto důvodu se telefonicky obrátil na tísňovou linku a na zloděje upozornil," informovala mluvčí policie Ivana Baláková.

Prozradil se

V osudný den vnikl zloděj v dopoledních hodinách na zahradu jednoho z rodinných domů. Chtěl si odtud odnést dva metry měděného okapového svodu. Když ho podle policie sešlapal a strčil si ho do batohu, dal se na odchod. Daleko ale nedošel, měl totiž smůlu. Jeho řádění neuniklo pozornosti okolí.

„Díky detailnímu popisu pachatele od svědka krádeže zadržela sběrače kovů hlídka policie v České ulici. A to i s lupem," upřesnila Baláková.

Nekradl poprvé

Následovalo vyšetřování, díky kterému policisté zjistili jistou skutečnost. A to fakt, že zadržený zloděj je nepoučitelný recidivista. V listopadu loňského roku byl totiž odsouzen na sedm měsíců odnětí svobody s podmínkou v délce dvaceti měsíců.

I přesto si z uděleného trestu nic nedělal a v páchání trestné činnosti pokračoval. Ten samý dům totiž očesal o okapové svody už 20. prosince a následně i 5. března letošního roku. Zloděj ale kradl i na jiném pozemku ve stejné ulici. Jeho řádění tu zaznamenali majitelé 23. února.

Tisícové škody

Celkem se podle policie zmocnil zloděj během několika uvedených krádeží osmnácti metrů měděných okapů v celkové hodnotě převyšující částku dvanáct tisíc korun.

Za porušení podmínky pravděpodobně poputuje do vězení. Záleží ale na rozhodnutí soudu.