Tisíce lidí z celé České republiky, ale i ze zahraničí, vyrazily o víkendu k Máchovu jezeru. Nepřijeli sem za rekreací, ale na tradiční taneční párty. Spousty z nich přijely za zábavou s nemalou zásobou drog. Jeden mladík u sebe měl bezmála sedmdesát tablet extáze.

Festival Mácháč je největším domácím beach open air festivalem, který patří již po čtrnáct let k tradičnímu zakončení taneční sezony. Někteří z příznivců tohoto hudebního stylu rádi vylepší svůj zážitek nějakou ze zakázaných látek.

S tímto faktem počítala i policie, a proto se na víkendovou akci připravila. Úspěchy zaznamenala nejen při silničních kontrolách, ale i přímo uvnitř areálu, kde byli policisté v civilu. „Vzhledem k očekávané vysoké návštěvnosti akce jsme přijali potřebná bezpečnostní opatření. Jejich cílem je udržet bezpečnost a plynulost silničního provozu, předcházet majetkové trestné činnosti a v neposlední řadě odhalit případy držení nebo distribuce drog mezi návštěvníky akce," uvedla před akcí Ivana Baláková, českolipská policejní mluvčí.

Na akci se očekávala i návštěvnost lidí z Německa, proto se zevrubných policejních kontrol účastnili společně s místní celní správou i celníci od sousedů. Ti jsou nejen vhodně jazykově vybaveni, ale přivezli s sebou i techniku na odhalování zakázaných látek.

Pátek

Hned na začátku víkendu se policistům dařilo. Kontroly českých a německých celníků odhalily při kontrolách vozidel na silničních komunikacích šestnácti případů držení drog. „U devětatřicetiletého muže z okresu Brno venkov jsme zajistili 10,55 gramu marihuany, u čtyřiadvacetiletého mladíka z Hodonína 112 gramů marihuany a u pětatřicetiletého muže z Pardubic 5,6 gramu marihuany a 24 kusů tablet extáze," uvedla Baláková.

Během pátečního dne a večere u sebe mělo dalších 13 kontrolovaných osob takové množství drogy, které naplňuje skutkovou podstatu přestupku. U jednoho zajistili několik kusů lysohlávky, u tří dalších amfetamin a u devíti osob marihuanu. „Policejní hlídky dále při kontrole řidičů zjistily, že třiadvacetiletý cizinec a čtyřiadvacetiletá slečna řídili motorové vozidlo pod vlivem drog. U prvně jmenovaného byl orientační test DRUG WIPE pozitivní na amfetamin a kokain a u 24leté řidičky byl pozitivní na marihuanu," doplňuje Baláková.

Policisté a celníci při kontrolách.Zdroj: PČRSobota

Pracovníkům celní správy se při silničních kontrolách dařilo i v sobotu. Od sobotního do nedělního rána odhalili kriminalisté a celníci dalších šest drogových trestných činů, z nichž se tři týkají přímo distribuce. „Pracovníci celní správy při silničních kontrolách zjistili držení drog u dvou mladíků z Prahy ve věku jednadvacet a dvaadvacet let. Mladší z nich měl u sebe 0,8 gramu drogy zvané MDMA a druhý mladík 0,9 gramu téže drogy," doplnila Ivana Baláková, tisková mluvčí českolipské policie. Oba mladíky nemine trestní stíhání pro přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Kromě toho čeští a němečtí celníci zadrželi u dalších šesti osob drogy, jejichž držení bude kvalifikováno jako přestupek. „Jde o šest mužů ve věku od devatenácti do jednačtyřiceti let. Celníci u nich zajistili extázi a marihuanu," popsala Baláková.

Volavky v civilu

Mezi tisíci tanečníky v areálu na pláži Klůček byli také policisté v civilu. Jejich hlavním úkolem bylo dohlížet na průběh festivalu a zabránit případné distribuci drog mezi návštěvníky. I v této situaci byli policisté úspěšní. Během pátečního dne a noci kriminalisté usvědčili z držení šesti tablet extáze osmnáctiletého mladíka z Mariánských Lázní, ten bude obviněn z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu (s trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok).

Dále přistihli při distribuci drog dva muže, kteří se budou současně zodpovídat i z držení drog. „Jedná se o jednadvacetiletého mladíka z Orlickoústecka, u kterého zajistili policisté devět tablet extáze a přistihli ho při tom, když jinému návštěvníkovi prodal jednu tabletu," popsala Baláková. Další distributor byl devětadvacetiletý muž z Prahy, kterého usvědčili z prodeje dvou kusů tablet extáze a zajistili u něj sedm tablet téže drogy.

Velkou „smůlu" měl v sobotu odpoledne osmatřicetiletý muž z Prahy, kterého kriminalisté přistihli při prodeji tří kusů tablet extáze v areálu kempu Bílý kámen v Doksech. „Nic netušící distributor drogu prodal jednomu z návštěvníků akce přímo před policisty v civilu, když svého klienta zavedl za jejich zaparkované vozidlo v civilním provedení. Kriminalisté stáli opodál a sledovali ho," uvedla policejní mluvčí.

64 tablet

Potom, co „obchod" proběhl, policisté muže zadrželi a zajistili u něj dalších dvacet tablet extáze včetně 7,5 gramu kokainu.

Kriminalisté v průběhu včerejší noci usvědčili z držení drog rovněž jednadvacetiletého mladíka z Prahy, který u sebe přechovával třináct tablet extáze. Mnohem větším množstvím této taneční drogy byl ale vybaven jiný jednadvacetiletý mladík z Teplic, u kterého zajistili celkem 64 tablet extáze a navíc ho v blízkosti areálu, kde se Mácháč festival konal, přistihli při distribuci dvou tablet extáze. Dalším usvědčeným distributorem je jednadvacetiletý účastník akce, který předal jinému mladíkovi jednu tabletu extáze.

Šlo to i bez drog

„Mácháč festival se mi líbil. Za mě super atmosféra, přišlo mi, že je akce lepší než ročníky předtím, kdy mi přišlo, že se lidé váleli všude a drogy se prodávaly na každém rohu. Oproti jiným festivalům tady byl celkem nepořádek, ale musím ocenit rychlou obsluhu na barech. My s kamarádkou jsme vypily několik drinků, drogy jsme neměly a energie nám vydržela na sedmihodinové tancování," uvádí účastnice festivalu Michaela z Prahy, která dodala, že za rok dorazí znovu.