Sexuální útok nebo jen zištnost? Motivy, proč František Fejfar loni v květnu jedenácti ranami ubodal svého známého, jsou dosud nejasné. Případ brutální vraždy začal projednávat liberecký soud. Jednapadesátiletý Fejfar může jít za svůj čin do vězení až na dvacet let, hrozí mu i výjimečný trest.

Podle výpovědi obžalovaného, kterou četla soudkyně Eva Drahotová, se Fejfar se svou obětí znal a dokonce ji pětkrát navštívil v jejím bytě ve Vratislavicích. Při poslední návštěvě se jej však zavražděný muž měl pokusit políbit a Fejfar na to zareagoval tak, že mu do krku bodl kuchyňský nůž. Podle něj neměl o sexuální orientaci muže do té doby tušení. „Asi to šlo řešit drobet jináč," uvedl Fejfar ve své výpovědi.

Ukradl i maso

Fejfar se přiznal jen k první ráně, na další si údajně nevzpomíná. Poté mrtvého muže přikryl přehozem, sebral z bytu peníze, elektrotechniku, cigarety, kosmetiku, prášek na praní a dokonce i kuřecí maso z mrazničky. Převlékl se do šatů mrtvého a odjel tramvají domů na Dobiášovu ulici. Doma si však vzpomněl, že zapomněl myš a nabíječku a ještě se pro ni vrátil. Věci, které si Fejfar z bytu odnesl, měly hodnotu kolem dvanácti tisíc korun.

Na návštěvu s nožem

Obžalovaný tvrdí, že čin neplánoval. Proti němu však podle obžaloby vypovídá fakt, že už jednou zavražděného muže okradl, a pak také, že si na poslední návštěvu s sebou přinesl kuchyňský nůž. „Jeho čin je podle nás majetkově motivovaný," uvedl státní zástupce Radim Kadlček. U soudu včera vypovídal řidič tramvaje, který si muže, jenž s sebou vezl televizi a igelitovou tašku všiml, a také sestra zavražděného. Ta požaduje odškodnění za psychickou újmu.

Před soudem rovněž stanul přítel oběti, který jej vylíčil jako společenského a příjemného člověka. Při odpoledním čtení výpovědí svědků vyplynulo, že zavražděný žil bohatým sexuálním životem a udržoval styky s řadou mužů.

Přestože obžalovaný Fejfar popírá, že by měl homosexuální sklony, a tvrdí, že k zavražděnému chodil „na kafe", podle výpovědi si podával inzeráty, v němž hledal muže a nebo manželské páry, a nejméně jednou se s mužem za účelem sexu sešel.

Soud bude pokračovat i zítra. Před tribunálem by měla vypovídat bývalá přítelkyně Fejfara, která s ním žila v době vraždy, a znalci z oboru psychiatrie. Obžalovaný František Fejfar je několikanásobný recidivista. Ve vězení už jednou skončil pro neplacení alimentů.