V minulém týdnu je zadrželi liberečtí kriminalisté spolu s policisty z Českého Dubu a jejich kolegy z libereckého obvodního oddělení Vápenka.

Kriminalisté pro oba muže navrhli vzetí do vazby, soudce jejich návrhu v pátek vyhověl. Oba zadržení muži tak na výši trestu čekají ve vazbě.

„Osmatřicetiletému muži hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, o deset let mladší komplic může ve vězení strávit až čtyři roky," informovala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Kradl jako straka

Počet vloupání do rekreačních objektů svědčí o tom, že muži nebyli žádní troškaři.

Starší z mužů pocházející z Chomutovska se v době od šestadvacátého května do prvního října vloupal do dvanácti rekreačních objektů v Českém Dubu a jeho blízkém okolí.

Jeho řádění na vlastní kůži pocítili majitelé chat a chalup v deseti případech v obci Křižany, jednou v nedalekých Hodkách a jednou v Žibřidicích. Kromě těchto vloupání má muž v Křižanech na svědomí i jeden rodinný dům.

„Trestná činnost osmatřicetiletého muže se neomezovala pouze na Český Dub a jeho okolí. Muž se vloupal i do dvou rekreačních chat v samotném Liberci. A to v ulici Sáňkařské a ve Vratislavicích na parcele mezi ulicemi Sladovnická a Křivá," doplnila Šrýtrová.

Komplic byl řidič

Osmadvacetiletý komplic se však krádeží v objektech přímo neúčastnil, staršího z pachatelů na místo vytipovaných domů jen vozil osobním automobilem Škoda Fabia. Zatímco jeho parťák kradl, on čekal venku a hlídal okolí.

„Odcizené věci ale pomáhal nakládat do auta a u některých zprostředkoval jejich prodej. Za obdržené peníze převážně nakupoval potraviny. Sloužily tak na živobytí pro oba muže," dodala Šrýtrová.

Zmizelo vybavení

Majitele rekreačních domů drzí zloději připravili o elektroniku, zahradní techniku, jízdní kola, oblečení a obuv, potraviny, alkohol, ale i elektrické a ruční nářadí, elektrický kabel k cirkulárce, dalekohled, talíře a elektrickou stříkací pistoli.

Loupil na ubytovně

Starší ze zlodějů nepohrdl ani peněženkou s osobními doklady a penězi svého spolubydlícího. Toho okradl na ubytovně Kotelna v liberecké Sokolské ulici v době, kdy jeho spolubydlící byl v podnapilém stavu. Později se drzý pachatel jedním z odcizených dokladů dokonce prokazoval.