„Skupina si počínala celou dobu velice opatrně. Objasňování tak bylo obtížnější s ohledem na to, že pachatelé znaly metody a práci policie,“ poznamenala krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Auta kradli zloději v Libereckém kraj, odkud je vozili už s jinými registračními značkami do Prahy, kde je přebrali jejich společníci. „Odcizené vozidlo pak dále putovalo do jedné z garáží v pražské vilové čtvrti Kyje, kde jej pachatelé demontovali a rozebrali na náhradní díly. Ty pak šly do prodeje,“ popsala dále Šrýtrová.
Nepotřebné díly končily podle policie na vrakovišti a ve sběrně.

Jak dále doplnila mluvčí, pachatelé si vybírali hlavně škodovky, které jsou u nás mezi zloději stále nejoblíbenější značkou. Gang se podle Šrýtrové zaměřoval hlavně na novější auta. „Nebyli to žádní amatéři. Kradli přes den a dokázali se zmocnit i dobře zabezpečených vozidel,“ upozornila mluvčí.

Celková škoda, kterou krádežemi zloději způsobili, dosáhla částky téměř čtyř miliónů korun. Získané peníze si pachatelé vzájemně mezi sebou rozdělili a následně je použili pro živobytí a vlastní potřebu. Z desítky ukradených vozidel se kriminalistům podařilo zajistit celkem pět aut.

Při domovní prohlídce policisté našli u pachatelů řadu věcí z ukradených aut, počínaje externím diskem, konče kbelíky plnými rozstříhaných registračních značek. „Kriminalisté je skládali dohromady dva týdny,“ poznamenala Šrýtrová.
Dvěma z obviněných mužů hrozí až osm let, dalším třem až pět let ve vězení. Ve vazbě si na soud počká jen jeden z pachatelů, ostatní jsou stíhání na svobodě.