Ani vysoké tresty neodradí tvůrce padělků bankovek od jejich nekalého přivýdělku. Jeden z posledních záchytů falešné bankovky na Liberecku policisté řešili v úterý 9. října v Chrastavě. V jednom z obchodů se objevila podezřelá stokoruna.„Policisté Obvodního oddělení v Chrastavě přijali oznámení o záchytu podezřelé bankovky. Bankovka v hodnotě 100 korun byla odeslána na odborné zkoumání, které stanoví zdařilost padělku," sdělila mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová a pokračuje: „Případem se dále zabývají policisté služby kriminální policie a vyšetřování Liberec." Zda se jednalo o jediný kus nebo se do oběhu dostalo více falešných bankovek zatím není jasné.

Kdo by si myslel, že se jedná o ojedinělý případ padělání, je na omylu. Podezřelých bankovek policisté na Liberecku odhalili během letošního roku už mnoho. „V letošním roce šetřili policisté Územního odboru Liberec dvanáct případů podezřelých bankovek," doplnila Ludmila Knopová.

Už v květnu si od Krajského soudu v Liberci odnesla za padělání peněz pětiletý trest odnětí svobody Jana Antálková.

Ta podle obžaloby vyrobila na běžné tiskárně nejméně 211 bankovek v hodnotě 500 korun, 293 bankovek v hodnotě 1000 korun a 12 bankovek v hodnotě 5000 korun. V nejméně šesti případech se jí falešné bankovky podařilo udat, čímž poškozeným způsobila škodu přesahující 20 tisíc korun. Ve čtyřech případech platila Antálková falešnou pětitisícovkou a ve dvou případech falešnou tisícikorunou. Falešné bankovky udávala v Novém Boru, Děčíně a v Ústí nad Labem.

Bankovky bylo podle svědků těžké rozpoznat od pravých. Většina z nich o pravosti začala pochybovat až poté, co Antálková opustila jejich obchod, kde nejčastěji nakupovala drobnosti.