„V autě se nepásám. Hrozně mě to škrtí a připadám si nesvůj. Pás mám vždycky zapnutý za sebou, aby mi auto nepískalo, že se mám připoutat," řekl čtyřicetiletý řidič z povolání Radoslav K. z Liberce. Přesně na takovéhle „typy" se zaměřili v posledních dnech policisté na Semilsku. Z jejich jednodenní dopravně-bezpečností akce vyplynulo, že každý šestý na pásy zapomíná.

„Do akce bylo zapojeno celkem 20 policistů ze služby dopravní a pořádkové policie Územního odboru Semily," uvedl mluvčí policie Petr Kmínek. Prakticky v každém pátém vozidle, které zkontrolovali, zjistili nějaký přestupek.

„Zkontrolovali jsme na 146 aut a řešili 31 přestupků. Z toho 27 jsem vyřešili na místě blokovou pokutou," dodal Kmínek. Při zjišťování, zda řidiči a jeho spolujezdci používají pásy, přišli také policisté na výtečníky, kteří řídili opilí nebo neměli řidičský průkaz.

„Nejčastěji řešeným přestupkem bylo nepoužití bezpečnostních pásů, a to v 25 případech, za což policisté přestupcům udělili blokové pokuty ve výši 4 900 korun," podotkl Kmínek.

Lidé si často neuvědomují, že v případě, že jsou připoutaní mají až šestkrát větší šanci na přežití.