Celkem podle informací založil čtyřiadvacet požárů na území Liberce se škodou za téměř jeden a půl milionu korun. Jednotlivé požáry měly jedno společné, vždy je podle obžaloby Petr Hrubý založil v obytných domech. Evakuováno do bezpečí proto bylo několik desítek lidí. Někteří z nich se podle informací Vlasty Suchánkové, mluvčí krajské policie, nadýchali zplodin. Záchranáři je proto převezli do nemocnice.

Hrubý ale svou vinu i po několika letech, co hlavní líčení v jeho případu probíhá, nadále odmítá. V minulosti vypovídala u soudu i jeho přítelkyně. Ta uvedla, že v některých případech, kdy hořelo a obžaloba viní Hrubého ze založení daného požáru, byl zrovna s ní.

Výslech svědka

Včera vypovídal u Krajského soudu v Liberci svědek, před jehož bytem tehdy hořelo. Dále se četly listinné důkazy a přehrávaly záznamy.

Podle obžaloby založil Hrubý požár i v lednu 2011. A to přímo v centru města, ve Vzdušné ulici. „S paní jsme pili kávu, když jsme slyšeli praskot. Nejprve jsme si mysleli, že si syn dělá popcorn," uvedl včera před soudem svědek. Když se šel o pár minut později podívat do chodby, viděl kouř. K uhašení požáru před dveřmi mu podle ČTK stačily čtyři kýble vody. Při čekání venku na policii si všiml jednoho muže stojícího ve výklenku. „Byla tma. Měl sportovní oblečení, malý batoh na zádech a byl štíhlé postavy," řekl svědek. Tvář si už včera nevybavil. Před čtyřmi lety, když mu policie při vyšetřování ukázala několik fotografií, označil Hrubého. Před soudem už jednou vypovídal. A to před třemi lety, kdy uvedl, že si při identifikaci byl jistý tak z padesáti procent.

Speciální tým

Policie pravděpodobného žháře dopadla čtyřiadvacátého března roku 2011. A to zejména díky speciálnímu vyšetřovacímu ZICO týmu, který čekala velmi náročná a mravenčí práce. Jakmile policie informovala o jeho zadržení, mnoha lidem se ulevilo. Není divu, při tolika úmyslně založených požárech byl kromě životů desítek lidí ohrožen i majetek za celkových pět milionů korun. Štěstím bylo, že se vše obešlo bez zranění. Speciální tým posléze za výbornou práci odměnil sám ministr vnitra.

Postrach Liberce

Podle soudního znalce Jiřího Rabocha, který v únoru 2012 přednesl u soudu závěry znaleckého posudku, je obžalovaný nebezpečný svému okolí. Podle provedených zkoušek a testů trpí poruchou osobnosti a impulsivitou. Největším problémem je však podle Rabocha mnohočetná porucha sexuální preference. Jedná se o kombinaci více deviantních zájmů. Takovéto kombinace jsou i mezi devianty vzácné.

Samotný obžalovaný však výsledky testů nepovažuje za objektivní. Posudek, který ukazuje jeho sexuální touhu spojenou s ohněm, byl podle jeho slov vyhotoven na základě neprůkazného testu, který spočíval v zapálení papíru na talíři.

V roce 2012 Okresní soud v Liberci odsoudil Hrubého k podmínce za držení dětské pornografie a drog. Žhářství podle ČTK neřešil, prý by se ním měl zabývat soud krajský. Vrchní soud ale rozhodl, že tato kauza náleží právě okresnímu. Senát se tak žhářskými útoky zabývá stejným způsobem, jako by to byl případ nový, a znovu musí provést všechny důkazy.