Nelehké rozhodování čeká soudní senát v případě 54letého Jozefa Gini, který měl znásilnit, topit a škrtit 40letou ženu z Jablonecka. Už nezvyklé množství policistů před soudní síní naznačovalo, že líčení nemá typický průběh. Řadu svědků přivedli policisté v poutech a želízka měla i samotná poškozená. Vzhledem k tomu, že nereagovali na obsílky, musela je k soudu předvést eskorta.

MĚL JI TOPIT A ŠKRTIT

Ke znásilnění mělo dojít loni na začátku září pod mostem v Jablonci nad Nisou nedaleko jednoho ze zdejších supermarketů. „Zatáhl mě pod most a řekl mi, ať si stáhnu kalhoty. Bránila jsem se. Dával mi pak hlavu pod vodu a škrtil mě,“ uvedla už ve výpovědi na policii poškozená. Obžalovaný ji pak měl hodit na nohu těžký kámen, kterým ji zlomil kotník. Ženu zřejmě zachránil až náhodný svědek, před kterým obžalovaný utekl.

NIC JSEM NEUDĚLAL

„Ona pila. Já jsem nic neudělal,“ bránil se před soudem obžalovaný, jehož slovní projev byl chvílemi natolik nesrozumitelný, že soudkyně musela „překládat“ jeho slova ostatním účastníkům líčení.

HUHLÁNÍ A SKŘEKY

Giňovo vyjadřování se ukázalo jako problematické především při předchozím jednání, po kterém soudkyně Eva Drahotová popsala jeho promluvy jako huhlání a skřeky. Včera před soudem vypovídali také další svědci, většinou obyvatelé jablonecké ubytovny, kde žil i obžalovaný. U některých se rozcházely výpovědi před soudem a na policii. Na otázky soudkyně odpovídal i přítel poškozené, který ale uvedl, že jej podrobnosti údajného znásilnění nezajímaly. Odpoledne u soudu vypovídali soudní znalci.

DVACET LET

Jozef Giňa byl obviněn ze znásilnění a pokusu o vraždu. Do vězení by mohl jít až na dvacet let. Za podobný čin už byl dříve odsouzený.