„Šestatřicetiletého muže kriminalisté viní za to, že si už od roku 2015 do současné doby postupně opatřil nejméně 16,5 kg plastické trhaviny a 35 kg průmyslové trhaviny zvané Perunit společně s rozbuškami,“ sdělil policejní mluvčí Lukáš Vincenc a doplnil, že k těmto prostředkům měl mít přístup díky výkonu své profese v kamenolomech na různých místech ČR.

Trhavinu následně odvážel do místa svého bydliště, kde ji skladoval v garážích, ale i ve svém bytě. „Vzhledem k jeho pohybu v okruhu osob se stejnými zájmy, jako je těžba kamene, měl trhavinu včetně rozbušek následně distribuovat dalším třem mužům ve věku 48, 39 a 35 let,“ uvedl mluvčí.

Imobilní klienti Domova sv. Josefa létali.
Imobilní klienti Domova sv. Josefa létali

Kriminalisté po vyhodnocení veškerých důkazních prostředků a okolností čtveřici mužů zadrželi. Následně u nich provedli důkladné domovní prohlídky bytových i nebytových prostor (vozidel), které probíhaly napříč Královéhradeckým, Libereckým a Středočeským krajem. Při nich zajistili téměř 4 kg plastické trhaviny, 35 kg sypké průmyslové trhaviny a na tři desítky rozbušek. První z mužů navíc nelegálně přechovával brokovnici. Tu u něho policisté zajistili téměř s dvaceti náboji.

"Při dalším šetření ještě vyplynulo, že si měl opatřit starý minometný granát a ten schovat v jednom z kamenolomů ve Středočeském kraji, kam ho převezl na svém motocyklu. Při výslechu pak kriminalistům označil místo uschování. K následnému zajištění granátu také okamžitě vyjel pyrotechnik, který vyhodnotil, že jeho technický stav je špatný a granát odstřelil přímo na místě. Muž tak při převozu a manipulaci s ním poměrně riskoval," upozornil mluvčí. Naštěstí se nikomu nic nestalo a pyrotechnik granát bezpečně zneškodnil.

Provozovnu otevřelo také kadeřnictví Wella v Jičíně. Kadeřnice pracovaly za štítem a v rouškách.
Kadeřníci mohou volně dýchat, odložili štíty

„Oblast této trestné činnosti skýtá nemalé potenciální ohrožení pro veřejnost, ale i pro zasahující policisty. Zásah byl proveden ve velice krátkém čase, s maximálním důrazem na bezpečnost pro veřejnost nacházející se v okolí. Příprava a samotná realizace zásahu s takto nebezpečným materiálem vyžaduje pro policisty vždy notnou dávku profesionality, předvídání a obezřetnosti. V daném okamžiku na sebe přebírají velkou dávku odpovědnosti,“ dodává Pavel Škandera, ředitel územního odboru Trutnov.

Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch upřesňuje, co znamená pro Krkonoše vyhlášení nové zonace na příštích 15 let a vytvoření klidových území.
Vytvoření klidových území a omezení pohybu se Sněžky nedotkne, Černé hory ano

V rámci vyšetřování kriminalisté také prověřují, zda se muži nedopustili ještě trestného činu obecné ohrožení, neboť vzhledem k velkému množství a neodbornému způsobu přechovávaní trhaviny, kterou například delší dobu nechali v autě v obydlené oblasti, mohlo za určitých podmínek dojít k iniciaci. U jednoho z obviněných pyrotechnik navíc zajistil plastickou trhavinu v rizikovém stavu a její zajištění tak přišlo v nejvyšší čas.

Muži jsou dále stíháni na svobodě a nyní jim v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.