Škoda, kterou měl státu obžalovaný Číňan Ťien Wang spolu se třemi českými komplici (Renata Šimáňková, Pavel Řihák a David Röschenthaler) způsobit, se vyšplhala na padesát devět a půl milionu korun. Jenže soudní líčení nakonec nezačalo a nekoná se ani dnes, jak bylo naplánováno. Důvodem je absence obhájkyně, která je těhotná a samotného cizince, který je stíhaný jako uprchlý. On sám přitom zajišťoval zboží a hlavně následné odběratele.

„Případem se začneme zabývat 17. a 18. března," sdělil soudce Martin Omelka, poté, co projednávání odročil.

Tisíce tun zboží

„Od konce roku 2010 do poloviny roku 2012 dovezli z Číny do Česka stovky kontejnerů s textilním zbožím a obuví, případně je proclili na jiném místě v Evropské unii," řekl novinářům státní zástupce Miloš Klátik s tím, že pachatelům hrozí vězení od pěti do deseti let.

Jednalo se o více jak sedm set kontejnerů, kdy každý z nich vážil dvacet tun. Na území České republiky se podle ČTK dostávaly přes přístavy v Hamburku a Rotterdamu. Čeští policisté se na případ zaměřili na základě informací od celníků z Nizozemí. Když bylo zboží v Česku, nastrčená firma ho papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Nezdaněné zboží končilo u asijských odběratelů, zejména v pražských tržnicích SAPA, Tiskařská, Kolbenova a Poděbradská.

Peníze od odběratelů přebíral padesátiletý Řihák, který zajišťoval i fingované firmy. Falšované vývozy dál z Česka se nejprve dělaly přes firmu Envico patřící šestačtyřicetileté obžalované. Když se zhruba po roce na firmu zaměřil finanční úřad, ve spolupráci s Řihákem ji Šimáňková převedla na tzv. bílého koně, muže ze Slovenska. Fingované vývozy se od druhé poloviny 2011 dělaly přes firmu Prenotax, jejímž jednatelem byl Röschenthaler, tehdejší přítel Šimáňkové. I tato firma byla později převedena na bílého koně ze Slovenska a vznikla třetí společnost, Geltera. Jejím jednatelem se stal muž vypomáhající Šimáňkové na jejím hospodářství ve Vlastiboři na Jablonecku. Mezi obžalovanými ale nefiguruje.