Tin Karamatič, už bývalý devatenáctiletý obránce juniorského týmu Slovanu, musí opustit kádr. Navíc mu teď hrozí až osm let za mřížemi.

Mladý Chorvat totiž minulý týden nesmyslně zaútočil na osmatřicetiletého muže v klubu Edwards v Liberci a způsobil mu vážné poranění oka. Exkluzivně pro Deník se vyjádřil samotný napadený muž.

Podle něho se spíš jednalo o zkratovité zareagování mladíka. Samotný atak podle amatérského fotbalisty vyprovokovala jediná věta.

„Řekl jsem mu, že by místo sezení tady měli spíš trénovat," vysvětlil napadený muž.

Svou poznámku nemínil na samotného Karamatiče, ale na celou skupinku „jugoslávských" fotbalistů v barvách libereckého Slovanu, která v baru popíjela.

„Narážka ho nejspíš hodně naštvala. Chytl popelník nebo půllitr a trefil mě přímo na oko. Víc si nepamatuji," doplnil napadený muž.

Samotným incidentem se už zabývá i liberecká policie. Agresivnímu mladíkovi teď hrozí až osm let vězení.

Osmatřicetiletý Ladislav F. byl až do čtvrtečního odpoledne v péči lékařů Krajské nemocnice Liberec. Krátce po incidentu podstoupil operaci oka, kdy mu lékaři vyjmuli střep. „Podle doktorů je prognóza nejasná. Teď asi půl roku na oko neuvidím, co bude pak, se neví. Je možné, že levým okem uvidím třeba jen obrysy," řekl amatérský fotbalista. Ten podle svých slov nebude otálet s trestním oznámením na chorvatského stopera. „Nevím, co bude dál. Teď budu doma na nemocenské, pracovat nemůžu," dodal. Ironií osudu je, že právě napadený Ladislav F. nechyběl letos na žádném domácím utkání prvoligové Slovanu. Další návštěvu stadionu si podle svých slov dobře rozmyslí. „Trošku mě mrzí, že se mi samotný Karamatič nepřišel třeba jen omluvit. Určitě nemám žádné pomstychtivé plány," řekl závěrem poraněný muž.

„Policisté útočníka, který byl pod vlivem alkoholu, zadrželi a umístili do policejní cely," řekla Vlasta Suchánková, mluvčí Krajského ředitelství policie a dodala. „Následně ho k události vyslechli a na základě zjištěných a zadokumentovaných skutečností mu předali usnesení o zahájení trestního stíhání, kde ho viní ze zločinu ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví."

Karamatič má navíc i po angažmá v libereckém Slovanu. Devatenáctiletý rodák ze Záhřebu byl ve středu 6. prosince vyloučen nejen z kádru juniorského týmu Slovanu, ale vedení klubu zrušilo rovnou celé jeho angažmá v Liberci. „Dohodli jsme se na ukončení smlouvy," řekl sportovní ředitel klubu Jan Nezmar.

Případem se i nadále zabývá policie.