Zásahové jednotky Národní protidrogové centrály ve středu ráno vtrhly v několika obcích na Liberecku a Jablonecku do objektů patřících vietnamským majitelům. Objevily se v Hrádku nad Nisou, v Osečné a ve Velkých Hamrech. Není vyloučeno, že v 6 hodin ráno zasáhly i na jiných místech severních Čech. Při raziích policisté i někoho zadrželi.

„Potvrzuji, že šlo o naši realizaci. Nic bližšího ale k tomu říci nemohu," řekla Barbora Kudláčková, mluvčí Národní protidrogové centrály.

Tvrdé probuzení

Jedním z cílů razie byl podnik U Jelena v Hrádku, ve kterém funguje mimo jiné vykřičený dům. Tam přijeli policisté v tmavých dodávkách nad ránem.
„Bylo jich strašně moc. Převlékali se do policejních úborů na parkovišti společnosti Tristone. Na hlavách měli přilby," popsala Deníku jedna z obyvatelek města.
Dovnitř si prorazili cestu beranidlem, kterým vyrazili vrata.

„Vlítli sem chlapi v džínách, někteří ve vestách s nápisem policie. Křičeli, natáčela to všechno kamera. Nejdřív jsme mysleli, že to je někdo od televize, ale nebyl. Naštěstí tady byla jen děvčata, žádní klienti, všechny nás srazili na zem, nasadili nám pouta a půl hodiny jsme tam leželi," popsala ranní „překvapení" paní Alenka, která si v podniku přivydělává. A vypráví dál: „Prověřili jen totožnost všech holek, ani nás netestovali na alkohol nebo drogy, ty já rozhodně neberu. Myslím, že jim šlo o našeho nájemce, Vietnamce."

Dům v Hrádku prohledala policie doslova od sklepa po půdu a pocítili to i lidé, kteří zde žijí v nájemním bytě. I je ráno razie překvapila, všichni byli shromážděni na jedno místo a legitimováni. Podle sdělení prověřovaných lidí byli policisté razantní, ale ne suroví.

„Ačkoli máme Jelena doslova před okny radnice, už dávno nám zmizel z dohledu. Kdysi tam byla restaurace a ubytování v podkroví. Ani mě nepřekvapuje, že se takový zásah odehrál, na protidrogové akce jsme u nás zvyklí, není to poprvé. Jsem za to rád a velmi kvituji, když se něco podobného odehraje," okomentoval situaci hrádecký starosta Josef Horinka.

Strhávali stropy

Podle dostupných informací se podobný scénář odehrál také v Osečné, v bývalém nákupním středisku, vedle restaurace Dřevěnka. V domě tam žije vietnamská komunita, která provozuje prodejnu, vinárnu a bydlí tam.

„Policie přijela už ráno a jsou tady doteď," hlásili lidé z Osečné ještě kolem třetí hodiny odpoledne. Jiní přidávali i popis aktuálního dění: „Stojí tam několik policejních aut, prý jim tam strhávají uvnitř i stropy a před domem rozebírají auta na šroubky."

HRÁDEK NAD NISOU A VELKÉ HAMRY. Dvě z měst, které včera překvapila nečekaná razie Národní protidrogové centrály v objektech patřící vietnamským komunitám.

Dalším městem, kam se podle informací Deníku tým protidrogové centrály vydal, byly Velké Hamry na Jablonecku. Zásah měl podle všeho naprosto identický průběh. Cílem zájmu policistů se stala budova bývalých lahůdek Valtr, které dnes místní říkají Hanoi. I tady žije a podniká vietnamská komunita. Jaké měla policie důvody k tak rozsáhlému zásahu nechtěla, s ohledem na probíhající vyšetřování, komentovat.