Další školák oznámil, že jej lákal neznámý muž do auta. Posílil tak vlnu obav, která od letošního září panuje mezi rodiči. Jak se však později ukázalo, chlapec si vše vymyslel. Potvrdila to mluvčí krajské liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

„Ano, skutečně byla nahlášena tato událost, která se měla stát nedaleko školy U Soudu. Chlapec doma řekl, že jej neznámý muž v bílé čepici lákal do auta na playstation a bonbony," doplnila Šrýtrová. Prověřováním se zjistilo, že si chlapec navštěvující první stupeň základní školy, vše vymyslel.

POLICIE MUSÍ REAGOVAT

„Musíme každé takové nahlášení prověřovat, nikdy nevíte, kdy to může být pravda," vysvětlila Šrýtrová.

Od začátku školního roku se jedná už o čtvrtou podobnou událost tohoto typu. Na konci září měl neznámý muž lákat děti do aut u libereckých škol v Jabloňové a Lesní.

ZBYTEČNÁ FÁMA?

Policie na oznámení ihned reagovala a v blízkosti škol rovněž zesílila hlídky. Školáci také byli varování svými učiteli. „Jestli si to vymýšlí, tak by zasloužili na zadek. Syn je v první třídě a chodí domů se strachem, že jsou kolem školy zlí pánové," zlobí se jedna z libereckých maminek, Barbora Mládková, podle které by se ale nic nemělo podceňovat. „Na facebooku se o tom hodně píše. Už to není legrace," dodává.

Policie přesto varuje, aby děti byly obezřetné, nedávaly se s neznámým člověkem do řeči, nebraly si od něj sladkosti ani hračky a všechny podobné události okamžitě nahlásily rodičům.

„Rozhodně nechceme nic podcenit," ubezpečila na závěr mluvčí.