Všichni čtyři jsou obžalováni za loupež a omezování osobní svobody, za což jednomu z nich hrozí osm let. Tři muži jsou však obžalovaní i z pokusu o vraždu a ti by mohli jít do vězení až na dvacet let. Ani jeden v pátek nevypovídal, všichni popřeli, že by se něčeho měli dopustit.

Před soudem svědčil mladší z bratrů, který popsal svoji verzi události, 
k níž mělo dojít před dvěma lety. Podle něj jeli s bratrem pro kolo, které nechal ve stoce, a když se vraceli, zastavil je muž s brokovnicí. „Vystřelil do vzduchu, my jsme si lehli na zem," vzpomínal mladík. „Pak přijelo auto, do kterého nás hodili," dodal. Oba bratry pak měli převézt do areálu firmy Tomáše Kolmana. Toho také včera mladší z bratrů označil jako únosce. Při policejním výslechu však jeho jméno neuvedl.

BYLI JSME SMÍŘENÍ SE SMRTÍ

Po nějaké době, co mladíky podle obžaloby drželi v budově v areálu, je svázané, 
s roubíkem a se zalepenýma očima naložili do auta 
a odvezli ze Smržovky až poblíž Zakupům na Českolipsku. „Cestou bratra bili, protože mluvil. Myslím, že to dělal, aby nebili mě," vypověděl včera mladík a pokračoval. „Pak nás vyhodili ven a říkali, že si k benzinu dlouho nečichneme," vyprávěl poškozený. „Už jsme byli smíření se smrtí," dodal s tím, že pak ztratil vědomí. Když se probral, dokázal se zbavit pout a pomoci bratrovi. Podle něj jim pomohl muž, který je pak odvezl na okraj České Lípy. Podle jeho výpovědi s nimi v autě byli přinejmenším tři muži. Kromě Tomáše Kolmana, jsou obžalováni ještě Jana Waněk, Jan Michálek a Radomír Šefr.

UNIKLI SMRTI

Jak potvrdil státní zástupce Zdeněk Hořín, bratrům hrozila smrt. „Mohli zemřít na otravu z benzinových výparů nebo na aspirací žaludečního obsahu do dýchacích cest," vysvětlil. Hlavní líčení bylo odročeno na přelom ledna a února příštího roku. Před soudem byl měli vypovídat soudní znalec i starší z bratrů.