V pátek ho soud poslal do vazby, kde nyní čeká na výši trestu za své prohřešky. Jde totiž o recidivistu, který již před třemi měsíci měl na svědomí několik vloupání a následných krádeží v rekreačních objektech v příhraniční oblasti.

„Pachatele se podařilo zadržet díky dobré spolupráci místních lidí. Ti si ho všimli ve chvíli, kdy si vytipovával další objekt svého zájmu," informovala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Všímaví lidé neprodleně informovali policisty z Frýdlantu, kteří pachatele následně zadrželi v nedaleké obci Višňová. Cizinec se před policisty schovával v kurníku o rozměrech 2,5 x 1 x 1 metr.

„Krádeží se dopustil v době od pátého do sedmého října. Celkem v pěti případech vnikl do různých objektů, kde napáchal celkovou škodu za téměř padesát tisíc korun," upřesnila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Cizinec svou nezvanou návštěvou potrápil majitele nejen obytných domů, ale i zemědělských objektů. V Andělce u Višňové se vloupal do skladu s nářadím, v Bulovce a obci Dolní Pertoltice zase navštívil rodinný dům. Vloupal se i do stodoly, v jednom případě v již uvedené obci Dolní Pertoltice a ve druhém v Předláncích u Višňové.

Pachatel kradl vše, na co přišel. „Z vyloupených objektů zmizelo zahradní náčiní, zejména motorové kosy, pily, křovinořezy, ale i jízdní kolo či prodlužovací a jiné kabely od strojů a nástrojů," dodala Šrýtrová.

Muž se ke všem krádežím policistům přiznal. Případ si převzali liberečtí kriminalisté, kteří muže obvinili z krádeže a porušování domovní svobody.

Policie zadržela zloděje z Polska

Frýdlantští policisté byli úspěšní i v minulém měsíci. Na přelomu měsíce srpna a září dopadli organizovaný gang polských zlodějů, který měl na Frýdlantsku na svědomí čtrnáct vloupání a krádeží věcí z rekreačních objektů. Celková škoda se tehdy vyšplhala na tři sta padesát tisíc korun. Na zadržení pachatelů se mimo jiné podíleli i policisté z Polska. I tehdy při vyšetřování pomohly policistům poznatky a postřehy od všímavých obyvatel.

Hodkovičtí policisté dopadli dva zloděje

S podobnými případy se setkali i policisté v Hodkovicích nad Mohelkou, kteří dopadli dva zloděje. Dvacetiletému a devětadvacetiletému zloději hrozí až tři roky vězení. „V době od osmého do desátého října se vloupali do chaty v ulici Kostelní Vrch, kde odcizili věci za pětačtyřicet tisíc korun," dodala Šrýtrová. Do objektu se dostali po vylomení okna. Sebrali měděné potrubní topení, vodoměry a další věci. Poškozením zařízení vznikla škoda za další dva tisíce korun.