Celní úřad pro Liberecký kraj přichází s alarmující zprávou. Ta se týká nelegálního dovážení léků s pseudoefedrinem do České republiky. Jde o látku, která je ve velké míře zneužívána k výrobě pervitinu. Léky, které se do Česka dováží, většinou pochází z Polska, kde není jejich prodej nijak omezen.

Zarážející na tom je, že počet zabavených tablet od začátku letošního roku již překročil celkové množství, které celníci zabavili v Libereckém kraji za celý uplynulý rok.

„V roce 2014 jsme dohromady zajistili 13 750 kusů léků. Od začátku tohoto roku k šestadvacátému lednu již 15 968 tablet. Z toho posledních 1400 kusů jsme zabavili v pondělí. A to při kontrole jednoho automobilu u Habartic na Frýdlantsku," informoval o zhoršující se situaci mluvčí krajských celníků Martin Stočes.

Jak Deníku včera uvedl, domnívá se, že na území kraje fungují takzvaní kurýři, kteří léky pouze převáží. V poslední době totiž počet odhalených pašeráků rapidně stoupá. Ti se přitom nesnaží nelegálně převážené léky ani tolik maskovat. Ba naopak jimi doslova napěchovávají batohy či velké cestovní tašky, které v motorových vozidlech pak volně převáží. Svědčí o tom i poslední případy z Liberecka a jeden z Harrachova na Semilsku.

Vysoký trest

Dlouhých deset let může za mřížemi strávit třiatřicetiletý muž. Toho zastavili sedmnáctého ledna liberečtí celníci v Harrachově. A to ve chvíli, kdy muž seděl za volantem automobilu Škoda Superb a jel od hraničního přechodu s Polskou republikou. Hlídka celníků si jej vytipovala a zastavila ke kontrole. „Zjistili jsme, že v zavazadlovém prostoru auta v místě, kde má být uložena rezerva, je ukrytá sportovní taška. V ní se nacházelo celkem 3724 tablet léku CIRRUS v maloobchodním balení," upřesnil Stočes. Na místo proto vyrazila i státní policie. Ta nejprve podrobila řidiče orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem a následně jej zadržela a převezla k výslechu. „Orientační vyšetření na ovlivnění jinou látkou muž na místě odmítl," řekl mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Po provedeném výslechu putoval zadržený řidič rovnou do policejní cely. Druhý den si pak vyslechl obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Úspěšní byli celníci i dvaadvacátého ledna. A to v Horním Sedla u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zde si vytipovali ke kontrole osobní automobil Škoda Fabia světle zelené barvy a české registrační značky. Řidič převážené léky zapřel, na otázku, co veze, totiž uvedl, že pouze starou obuv, kterou se snažil udat v Hrádku. „Neuniklo nám ale, že na podlaze auta, konkrétně před sedačkou spolujezdce, jsou dva batohy, černý a modrý. Poté, co padla otázka, čí batohy vlastně jsou a co v nich je, řidič přiznal, že se uvnitř nachází léky. Oba byly napěchované blistry. Celkem uvnitř bylo 7980 tablet," doplnil mluvčí celníků Stočes.