„Je to do nebe volající. My jsme dostali jednorázové odškodné sto tisíc po revoluci a nějaký bachař dostane víc," vyjádřil se k rozsudku předseda liberecké pobočky Konfederace politických vězňů Jaroslav Hofman, který strávil tři roky ve vězení v Horním Slavkově.

S jeho slovy souhlasí i Jiří Wolf, který Vondrušku obvinil z bití v minkovické věznici. „Je to vrchol arogance a drzosti a je to ostuda pro tento demokratický stát," okomentoval. „Už dříve mi bylo jasné, že jej ani neodsoudí. Ministerstvo nespravedlnosti, jak já říkám, by totiž muselo odsoudit samo sebe," vysvětlil bývalý politický vězeň.

Verdikt vynesl ve středu Obvodní soud pro Prahu 2, který mu přiřkl 51 tisíc za nesprávný úřední postup 
a 70 tisíc za újmu způsobenou samotným trestním stíháním. Zda se proti rozhodnutí soudu bude odvolávat, nechtěl Josef Vondruška potvrdit. Jeho kolegyně z liberecké KSČM Dana Lysáková je s výsledkem soudu spokojená. Podle ní se kauza zbytečně dlouho protahovala a je ráda, že byla uznána i chyba soudu.

Místopředseda spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, Miroslav Špadrna, má však opačný názor. „Logika takového postupu je asi taková, a odporná, jako kdyby někdo zabil své rodiče a poté žádal o sirotčí důchod s odůvodněním, že je sirotek," vysvětlil místopředseda s odvoláním na Ústavní soud, že je nutné individuálně posuzovat případy skutečného poškození nevinného člověka od případů, kdy odškodnění žádají skuteční zločinci jenom proto, že se jim jejich činy nepodařilo prokázat. Což je podle něj i případ Josefa Vondrušky, který byl zproštěn pro nedostatek důkazů. „Tedy jenom proto, že se žalované jednání nepodařilo prokázat," dodal Špadrna.

Bývalý vězeňský vychovatel, exposlanec za KSČM 
a bývalý krajský zastupitel Josef Vondruška byl obžalován, že měl v osmdesátých letech týrat ve vězení Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mohl jít do vězení až na deset let. Podle soudů ale neexistoval důkaz o týrání, takže jej liberecký okresní soud v roce 2011 zprostil obžaloby. Královéhradecký krajský soud však verdikt zrušil a vrátil kauzu zpět do Liberce. Ten však v roce 2014 bývalého vězeňského vychovatele opět osvobodil, krajský soud rozsudek tentokrát potvrdil.