V současné chvíli si přitom ve věznici 
v Jablonci nad Nisou – Rýnovicích třetím rokem odpykává dvanáctiletý trest odnětí svobody za znásilňování a vydírání svých asistentek. Pobyt v nápravném zařízení mu tak soud výrazně prodloužil.

„Tresty se vykonávají postupně, tedy jakmile si odpyká současných dvanáct let, začne mu, v případě, že bude naše odsouzení pravomocné, běžet trest osmnáctiletý," vysvětlila po vynesení rozsudku soudkyně Eva Drahotová. Zbývá mu tak odsedět si dvacet sedm let. Obžalovaného mediálně známého Bartáka poslala do věznice se zvýšenou ostrahou. A to z důvodu, že by velmi pravděpodobně v páchání trestné činnosti pokračoval.

Jenže doktor „čuně" se po dohodě se svým obhájcem na místě odvolal. To státní zástupce Petr Hořín si ponechal lhůtu pro případně odvolání. V plánu jej ale nemá. „Ponechal jsem si ji pouze pro kontrolu správnosti rozsudku. Trest odpovídá návrhu, nicméně z takovýchto rozsudků nemůže mít člověk radost," svěřil se novinářům po skončení procesu.

„Těžko se mi k tomu vyjadřuje, strávit dvacet sedm let ve vězení je hrozná porce normálně, natož ve věku, v jakém Barták je. Nelituji ho, ani mu to nepřeji. Věřím, že soud rozhodl spravedlivě a uložil trest odpovídající trestnímu zákonu. Další emoce k tomu ventilovat nechci. Vnitřní představu o výši trestu jsem neměl," řekl Deníku v úterý odpoledne bývalý šéf tajné služby Andor Šándor.

Je jedním ze třech lidí, které chtěl Barták nechat zabít. V jeho případě mělo jít o smrt v důsledku bodnutí vystřelovacím nožem v prostorách pražského metra. Teplický kněz Eugen Freiman měl zemřít na otravu alkoholem poté, co mu měl být naléván do úst a konečníku až do chvíle jeho úmrtí. Třetím člověkem určeným k zabití byl advokát Oldřich Choděra.

Plánoval z věznice

Jaroslav Barták u soudu v Liberci.

Zarážející na celém případu je to, že vraždy a vydírání plánoval Barták během loňského pobytu ve výkonu trestu z liberecké vazební věznice. 
S „vyvolenými" si podle soudu chtěl vyřídit osobní spory. Svědčili totiž v jeho předchozí kauze týkající se asistentek a zřejmě tak dopomohli k jeho pravomocnému odsouzení.

Barták ale chtěl mít ruce čisté. Trestné činy měl za něj vykonat spoluvězeň, který ve vazební věznici funguje jako vedoucí oddílu. Ten u soudu vypovídal nedávno a v úterý. To zároveň zhlédl kamerový záznam, který pořídil na své cele. Pořídil ho prostřednictvím hodinek vybavených nahrávacím zařízením. Ty si opatřil poté, co Barták čím dál více mluvil o vraždách. Natočené důkazy poté prostřednictvím kurýrů doručil pražskému kriminalistovi. Jejich totožnost a způsob, jakým do věznice propašoval speciální hodinky, ale neřekl. Na policii se obrátil proto, že byl přesvědčený, že to Barták myslí vážně. Nebyl totiž mezi vězni oblíbený. Barták upozorňoval, že se bojí o život. Následně ho proto přemístili do věznice ve Stráži pod Ralskem.

Kromě vražd a vydírání ale Barták z liberecké věznice plánoval i útěk. 
A to pomocí vrtulníku. Na to měl použít peníze, které požadoval od vydíraných. Vše ale Barták popřel.