Matku a babičku surově ubodal šestadvacetiletý muž v sobotu v podvečer v České Lípě na sídlišti Špičák. Pachatele policisté bezprostředně po útoku zadrželi. V neděli ho vyšetřovatel obvinil ze zločinu vraždy. Za zvlášť brutální útok mu hrozí až výjimečný trest.

Vzhledem k jeho chování a podle lidí, kteří rodinu dlouho znali, byl zřejmě v době, kdy zaútočil na své nejbližší, pod vlivem drog.

Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové ohlásili napadení krajští záchranáři minutu po půl šesté večer. Ti po příjezdu do bytu ve Zhořelecké ulici už šedesátileté a osmdesátileté ženě nemohli nijak pomoci kvůli rozsáhlým poraněním.

„Policejné vyšetřovatel obvinil šestadvacetiletého muže ze zločinu vraždy, současně s tím podá žádost o uvalení vazby. Za to, že zločin spáchal na dvou osobách a zvlášť trýznivým způsobem, mu hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody nebo výjimečný trest,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková s tím, že s ohledem na další průběh vyšetřování dvojnásobné vraždy nebudou poskytovat podrobnosti.

Rodinné drama se v bytě odehrálo po páté hodině odpoledne. Útoku podle sousedů předcházela hádka. „Slyšela jsem křik, ozývaly se zvýšené ženské a mužské hlasy. Nikdy předtím od nich nic takového slyšet nebylo. Byla to bezproblémová rodina, přistěhovali se nedávno,“ uvedla sousedka ze vchodu, kde došlo k dvojnásobné vraždě.

Podle další z žen se z bytu ozývaly tlumené rány. „Bylo to jako kdyby se někdo rval,“ doplnila postarší žena.

Chvíli poté na lodžii vyběhl nahý šestadvacetiletý muž, v závěsu za ním se měl objevit ještě jeden mladší. „Ten křičel: Zavolejte záchranku. A pak tam padalo, že je někdo pobodaný, ale nebylo mu pořádně rozumět,“ vypověděla další mladá žena, která v tu dobu procházela okolo domu.

Na místo neštěstí v tu chvíli dorazili městští strážníci, které zavolal jeden ze sousedů. „Nahatý muž se postavil na zábradlí a rukama se chytil špryclí nad sebou. Strážníci na něj křičeli, ať sleze. Jeden z nich začal šplhat po hromosvodu,“ popsala žena. „To ještě slezl, zaběhl do bytu, ale během chvilky byl zpátky a skočil rybičku dolů. Na zemi ho chytili,“ doplnila svědkyně s tím, že muž musel být hodně opilý nebo zfetovaný.

Strážníci prý na muži museli klečet, protože se vzpouzel a křičel. V tu chvíli měl údajně u sebe vražednou zbraň. „Drželi ho a několikrát na něj křičeli, ať pustí ten nůž,“ popsal další ze svědků.

„Mohu potvrdit, že jsme v sobotu odpoledne zasahovali na sídlišti Špičák,“ sdělil operační důstojník Městské policie v České Lípě s tím, že případ si převzala státní policie.

Kriminalisté ohledávali místo činu zhruba do čtvrté hodiny ranní, během nedělního dopoledne se do bytu ještě vrátili.

Útočníkova matka s otcem se na Špičák přistěhovala loni v létě, on sám bydlel na sousedním sídlišti Sever. „Pro svoje děti dělali první poslední, nedali na ně dopustit. Se synem ale měli trápení, bral drogy. Pořád se ho snažili zachránit, aby nepadnul na dno. Pomáhali mu, jen aby se srovnal,“ řekla Deníku jedna ze sousedek ze sídliště, kde rodina předtím přes třicet let žila.

Syna tam tehdy měli na dosah, obýval byt po babičce v domě před nimi. Čas od času se vracel k rodičům. V minulosti podstoupil léčbu, nevydržel však abstinovat. „Všichni mysleli, že jim jednou kvůli drogám může vybílit byt, ale že to dojde do takové krajnosti, to nikdo nečekal,“ dodala žena.