Ptačinec žabinec, přesněji ptačinec prostřední, je velmi odolná rostlina, což naplňuje smutkem zahrádkáře. Nízkou, hustě rozvětvenou a mělce kořenící rostlinu s poléhavými lodyhami a drobnými bílými kvítky nemají rádi. Daří se jí v dostatečně vlhkých půdách, velmi dobře se vysemeňuje a dokáže vytvořit doslova neprodyšný koberec, s nímž se velmi špatně bojuje. Na vinicích umí růst i pod sněhem a pokrývá půdu mezi sazenicemi vinné révy.

O léčivých schopnostech ptačince středního se však ví dlouho. Znaly jej české bylinkářky i asijští léčitelé. Jako léčivá bylina je zmiňován už v 17. století. „V tomto období byl znám převážně jako pomocník pro léčbu svrabu, lidově označovaného jako prašivina. Známé je také užívání ptačince žabince při léčbě tuberkulózy,“ píše web Bylinky-info.
Ptačinec žabinec roste po celém světě a v tradiční asijské medicíně i v Africe byl odvar z listů užíván k léčení kožních a respiračních potíží, nemocí trávicího traktu či k hojení ran.
Ptačinec žabinec. Plevel, který léčí:
Nať s listy obsahuje vitamíny C a E, které posilují imunitu, působí antioxidačně a zpomalují proces stárnutí. Bylinka obsahuje také třísloviny, flavonoidy, hořčiny, saponiny, organické kyseliny, hořčík, vápník, zinek, draslík i chlorofyl, který je pro lidský organismus velmi důležitý.
Na kašel i ledviny
Na jaře, kdy ptačinec vyraší, je podle odborníků nejsilnější. Jeho odvar pomáhá odhleňovat, takže je účinný při kašli a bronchitidě. Výborný je také na rýmu. Navíc čistí krev a čistí i lymfu od odpadních produktů látkové výměny, má močopudné účinky a podporuje správné fungování ledvin. Slizové látky obsažené v ptačinci ve vodě bobtnají a uklidňují sliznice jícnu, žaludku a střevního traktu, takže usnadňují vyprazdňování, a také dusí bakterie.
Účinné je pravidelně popíjet čaj připravený z čerstvého i sušeného ptačince. Hrst natě zalijte 500 ml vroucí vody a nechte asi pět minut vyluhovat. Toto množství stačí pro jeden den. Sušenou nať zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut vyluhovat a pijte maximálně tři šálky denně.
Zdroj: iReceptář
Bylina by se měla sbírat za sucha, to je její léčivá síla největší. Na ptačinec je dobré chodit s nůžkami a stříhat jeho nať asi v polovině stonku, abychom se vyhnuli hlíně a nečistotám, které ulpívají na lístcích u země. Nať můžeme odšťavnit nebo rozmixovat s trochou vody a týden užívat třikrát denně jednu lžičku. Při kašli je dobré přidat trošku medu. Kromě nachlazení šťáva pomáhá při dně, revmatismu a kožních problémech.
Z ptačince si můžete uvařit i čaj. Nať se dá také usušit a schovat na zimní období.
Hrst čerstvého ptačince postačí na připravu smoothie. Stačí jej zkombinovat s banánem, skleničkou mléka a oblíbenými jarními bylinkami.
Blahodárná šťáva
Šťávu z ptačince lze používat i zevně, protože má blahodárné účinky. Když rozdrtíte lístky i se stonky a vyrobíte z nich obklad, pomůže vám s léčením nejrůznějších kožních problémů, jako je akné, mykóza, atopický ekzém i lupénka.

Obklady se přikládají alespoň na dvě hodiny, lépe je nechat působit ptačinec přes noc. V zimě se dá obklad připravit ze dvou lžiček sušené nati, kterou zalijeme čtvrtlitrem vody a necháme deset minut vyluhovat.
„Při léčbě jsou výborným podpůrným prostředkem také celkové nebo jen místní koupele z této byliny,“ připomíná web Vitalia.
Pro krásu
Koktejl pro posílení krvetvorby: 2 lžíce ptačince, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 3 dl vody. Všechny přísady smícháme a rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích, popíjíme ho jednou denně po dobu čtrnácti dní.
Zdroj: Jíme jinak
Někteří odborníci doporučují ptačinec také jako prostředek pro hubnutí, podle jiných však nejsou jeho účinky prokázané. Zato však umí snížit hladinu “špatného“ cholesterolu a díky vysokému obsahu antioxidantů včetně flavonoidů a organických kyselin vytváří efektivní ochranu proti volným radikálům, takže zpomaluje stárnutí.
Ptačinec se hodí i pro přípravu účinných pleťových masek, stačí rozmixovat hrst ptačincové natě, smíchat s jogurtem a nanést na obličej. Po deseti minutách by měla být pokožka vyživená a rozzářená.
Další možnost přípravy doporučuje bylinkářka Linda Mahelová: „Rozmixujte hrst natě s vodou a medem, a pokud chcete mít masku hutnější, přidejte i trochu pohankové mouky. Nechte na obličeji působit asi půl hodiny a smyjte.“ Podle bylinkářky maska příjemně ošetří a vyhladí pleť, působí hojivě při potížích s akné, ekzémech a nehojících se ranách na kůži.
Syrový i vařený
Díky své zvláštní chuti nachází ptačinec střední využití i v kuchyni: nekvetoucí nať se přidává do salátů, do polévek, omáček, zeleninových jídel, ale i do nápojů. Podle některých má lehkou oříškovou příchuť, ale názory se liší. „Chuťově je to něco mezi hráškem a mladou kukuřicí,“ řekl Deníku zahradník Vít Janouš.
Ptačinec střední neboli žabinec se výborné hodí také k přípravě pleťových masek
Nať ptačince můžete konzumovat i syrovou, přidejte ji do salátu nebo do jakékoli zeleninové směsi, posypejte si jí chleba s máslem nebo přisypte hrst do omelety. Určitě jí využijte při přípravě jídel na Zelený čtvrtek.
Čerstvá nať je příjemně křupavá. Pokud ji vaříte, změknou lístky i stonky, takže ji můžete připravovat jako špenát.
Ptačinec v jídelníčku kromě lidí ocení také slepice. V angličtině se mu říká chickweed, tedy slepičí plevel.