"Nadále doporučujeme zdravotníkům, těm, kteří pečují o nemocné, a nemocným, aby roušky nosili," řekla Nitzanová v odpovědi na otázku ČTK. "Pokud je roušek dostatek, může je veřejnost nosit. Zároveň upozorňujeme, že veřejnost musí být obeznámena s tím, že roušky nejsou jedinou ochranou, nutné je dodržování celého souboru opatření, jako je sociální odstup a dodržování opatření vydaných úřady," zdůraznila.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Rozvolnění opatření nemělo žádný negativní důsledek, řekl Vojtěch

Nitzanová poznamenala, že roušky nejsou jediným a soběstačným nástrojem ochrany, ale pouze doplňkem. "Nepomáhají tak, jak bychom si představovali," dodala.

Na počátku dubna se WHO postavila proti tomu, aby veřejnost používala profesionální ochranné pomůcky včetně profesionálních roušek a respirátorů. Šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus to zdůvodnil tím, že lékařské roušky a respirátory by měly být přednostně vyhrazeny zdravotníkům v první linii boje s koronavirovou pandemií.

WHO následně vydala podrobné pokyny k používání roušek. Zároveň tehdy zdůraznila, že nejsou důkazy, že nošení roušek jakéhokoli typu zdravými lidmi v širší komunitě je prevencí nákazy. V lidech navíc podle WHO mohou vyvolávat falešný pocit bezpečí a tendence podcenit jiná ochranná opatření.

Některé státy ponechávají nošení roušek na úvaze veřejnosti, jiné, jako například Rakousko, nařídily jejich používání v hromadné dopravě či při nakupování. Česko se až na výjimky vydalo cestou všeobecného používání roušek na veřejnosti.

Vyšetření na mamografu - Ilustrační foto
Přibude nádorů odhalených pozdě, varují lékaři. Ženy opomíjejí prevenci

Průzkum společnosti Nielsen Admosphere, který byl zveřejněn před týdnem, ukazuje, že sedmdesát procent Čechů považuje roušky za smysluplné preventivní opatření. Jako neúčinné ho vidí 22 procent lidí a osm procent veřejnosti si není jistých.