Že je obézní člověk pravděpodobným kandidátem na diabetes 2. typu nebo na srdeční příhodu, to už leckdo z nás tuší. Ale játra? Jako rizikový jsme pro ně vnímali především alkohol. Teprve v poslední době lékaři varují: velkým nepřítelem jater je tuk.
Játra jsou totiž většinou prvním orgánem, který je při hromadění tukové tkáně postižen. Reagují ukládáním tuku, takže vznikne ztukovatění jater, odborně se mu říká steatóza, a to vede k nealkoholové tukové chorobě jater. Jaterní steatózou trpí asi 25 procent dospělé populace, ale až 75 procent diabetiků. Jedině včasné rozpoznání jaterního postižení a jeho ovlivnění může zabránit či oddálit vznik dalších komplikací. Problém je, že postižení probíhá skrytě a u většiny pacientů bez jakýchkoli příznaků.

„Je důležité, aby pacienti věděli, že pokud jsou obézní nebo mají nadváhu, může se jich steatóza týkat. Měli by se obrátit na svého praktického lékaře, který jim doporučí další postup,“ upřesňuje doktor Václav Šmíd ze IV. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.
A jelikož je Česko na špici evropského žebříčku v počtu obézních lidí, měl by se takto zamyslet více než každý druhý z nás.
Středomořská či japonská inspirace
První krůček k záchraně svých jater mohou ohrožení lidé udělat už o Vánocích.
„Vlastně jde jen o udržování zdravé tělesné hmotnosti, a k tomu stačí ‚obyčejná‘ zdravá strava a pohyb, které pomohou tuk z jater postupně odbourat, tělu ulehčit a vyhnout se nemilým, život ohrožujícím následkům,“ říká nutriční terapeutka Jitka Tomešová ze společnosti FitBee.

Za zdravé způsoby stravování lze podle ní považovat středomořskou stravu, severskou dietu nebo dietu obyvatel ostrova Okinawa. Všechny tři mají společnou vysokou konzumaci mořských plodů a ryb, včetně těch tučných, a konzumaci zdravých tuků ze semen, ořechů, avokáda a rostlinných olejů.
Smažit lze i bez tuku
„Pochopitelně v žádné z nich nechybí spousta zeleniny a ovoce, středně tučné mléčné výrobky, vejce, luštěniny, nějaké to pečivo - převážně celozrnné, nebo přílohy. Jen málo tvoří sladkosti s přidaným cukrem, nebo smažené pokrmy s přepáleným tukem. Můžete se tedy těmito ‚dietami‘ inspirovat,“ radí Jitka Tomešová.
A přidává jeden tip: Pokud opravdu potřebujete ve svém jídelníčku smažené, darujte si pod stromeček horkovzdušnou fritézu, ve které můžete ‚smažené‘ pokrmy připravovat takřka bez tuku.
Jitka Tomešová pro nás připravila dva vánoční recepty jako inspiraci pro ty, kdo chtějí svým játrům poskytnout úlevu už během vánočních svátků.
Grilovaný kapr na bylinkách
Suroviny
- kapří filety z celého kapra, nebo dvě vyfiletované půlky
- řepkový olej
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- šťáva z poloviny citrónu
- sůl
- mletý barevný pepř
Postup
Filety omyjeme a zbavíme viditelných kostí. Tymián nasekáme nadrobno, přidáme česnek, sůl, pepř, olej a citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Směsí potřeme kapří maso s výjimkou strany s kůží, a necháme alespoň 2 hodiny v chladu odležet. Důkladně ugrilujeme v kontaktním grilu nebo v troubě.

Lehký bramborový salát inspirovaný Romanem Paulusem
Suroviny
- 500 g brambor
- 100 g červené cibule
- 200 ml kuřecího vývaru
- 30 g plnotučné hořčice
- 50 ml řepkového oleje
- Sůl, černý mletý pepř, ocet podle chuti
Postup
Neoloupané brambory uvaříme v osolené vodě, necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. K nakrájeným bramborám přidáme sůl, pepř, olej, hořčici, ocet i cibule a promícháme. Vše přelijeme teplým vývarem a necháme odpočinout.