"Je stále obtížnější tvrdit, že neexistuje žádná souvislost mezi vakcínou AstraZeneky a velmi vzácnými případy neobvyklých krevních sraženin," prohlásil Cavaleri.

 "Podle mého názoru můžeme nyní říci, že je jasné, že tam spojitost s vakcínou je. Co přesně tuto reakci způsobuje, ale zatím nevíme," dodal. Cavaleri hovořil o vyšetřování případů trombóz, které se vyskytly u lidí pod 55 let, zejména u žen.

Acylpyrin, aspirin nebo anopyrin patří k nejběžnějším lékům používaným při nachlazení nebo lehce zvýšených teplotách, alespoň některý z nich se najde většinou v každé domácnosti. Může pomoci i proti těžkému průběhu covidu
Proti těžkému průběhu covidu zabírá acylpyrin, zjistili čeští lékaři

Uvedl také, že hodnocení a vyšetřování případů je stále "daleko od dokončení" a že tento týden EMA poskytne "předběžné vyjádření". Nebude ale zatím zřejmě schopna upřesnit věkové kategorie, v nichž se očkování nedoporučuje, jako to už udělaly některé země.


Vakcínu, kterou vyvinula švédsko-britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, schválila pro nouzové použití k očkování proti covidu-19 Evropská komise na základě doporučení EMA 29. ledna.

Podezřelá úmrtí 


V polovině března zhruba polovina zemí EU pozastavila očkování touto vakcínou (nebo některou její šarží) kvůli podezřelým ojedinělým úmrtím po očkování na následky krevních sraženin. Většina zemí očkování opět obnovila poté, co 18. března EMA uvedla, že vakcína firmy AstraZeneca je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

Lék bamlanivimab
Vyšší cena nevadí. Využívejme protilátkových léků, vyzývá Smejkalova skupina

Některé země ale nakonec omezily očkování touto látkou pro některé věkové kategorie, například Nizozemsko a Německo ji používají jen pro osoby starší 60 let. Vakcínou AstraZeneky se očkuje i v Česku, které používání tohoto přípravku nepozastavilo ani neomezilo.