Do saského pohraničí nyní vyjíždějí čeští rodiče sami, někdy využijí solidaritu ostatních, kteří nabízejí hromadný závoz nebo poskytují kontakty na známé, kteří v Sasku žijí a léky nakoupit můžou.

Česko se v době chřipky potýká s nedostatkem léků. Problém je sehnat přípravky s paracetamolem a ibuprofenem. Chybí především dětský sirup Nurofen, Panadol a Ibalgin.
Proč uprostřed chřipkové sezony došla řada léků? Problémy nemá pouze Česko

„Kamarádky mě prosily, zda bych mohla něco sehnat a kamarádka přivezla dvoje nurofenové čípky, které jsou ale i tam nedostatkové. Já jí prosila o čípky s paracetamolem, které syn snáší, na rozdíl od těch s nurofenem. Ty zatím k dostání jsou, ale zásoby v pohraničí už docházejí, lidé to prostě vykoupili,“ uvedla maminka ročního dítěte Michaela Dolinská z Klášterce nad Ohří.

Na cestě do lékáren by už ale měla být část mimořádné dodávky sirupu Nurofen, kterou se podařilo vyjednat ministerstvu zdravotnictví. Uvedl to ve středu Válek.

Jiní rodiče zase využívají toho, že se na svátky vrací k rodinám i příbuzní, kteří žijí většinu času mimo Českou republiku. Po vídeňských lékárnách teď běhá i Tina Siebert, která ve čtvrtek vyráží z rakouské metropole zpět k rodičům do Chomutova. „Dostala jsem nakázáno přivézt sirupy proti kašli a další léky, o které mě sestra požádala. Naštěstí to problém nebyl a léky do Čech přivezu,“ popsala Tina Siebert.

Lékárna. Ilustrační snímek
Nurofen bude. Ministerstvo vyjednalo 300 tisíc balení, do Vánoc dorazí třetina

Spoléhat se a upínat k zahraničním regálům ale pravděpodobně dlouho nepůjde. V Německu se otevřeně mluví o tom, že léků pro děti, ale částečně i dospělé, je nedostatek.  „Problémy se zásobováním základními léky jsou bohužel už od léta jednou z největších obtíží a nejnákladnějších výzev. Sirupy a čípky na horečku pro děti s účinnými látkami paracetamol a ibuprofen bylo několik měsíců obtížné sehnat. Obtížně dostupný je také blokátor žaludeční kyseliny pantoprazol nebo antibiotikum amoxicilin,“ napsala Deníku mluvčí ABDA (obdoba České lékárenické komory) Ursula Sellerberg.

Blešáky nebo prošlá expirace

Krizi se snaží řešit politici i lékaři. Kontroverzně dopadl návrh a výzva prezidenta Německé lékařské asociace Klause Reinhardta z minulého týdne, aby si lidé nedělali zásoby a léky si potřební mezi sebou předávali formou „bleších trhů“, a to i v případě léků, kterým už vypršela expirace

„Teď pomáhá jen solidarita. Pokud jste zdraví, musíte nemocným dát léky, které jsou na skladě. Potřebujeme něco jako bleší trhy s léky v našich sousedstvích,“ řekl prezident pro německý deník Tagesspiegel.

Českem se rychle šíří vlna respiračních onemocnění. Počty nemocných za poslední týden vzrostly až o desítky procent a část krajů už překročila hranici epidemie.
Chřipková epidemie a RS viry kosí Česko: Pro koho jsou nebezpečné a co zabírá

Prezident Spolkové lékárnické komory Thomas Benkert to ale rázně odsoudil. „Farmaceutika patří do lékáren, ne na bleší trh – rozhodně ne prošlé léky. Léčivé přípravky s prošlou dobou použitelnosti mohou vážně ohrozit zdraví pacientů, nemluvě o otázkách odpovědnosti,“ kritizoval Benkert.

Sirup Nurofen už lékárny dostaly

Zdroj: DeníkZásobování některými formami Nurofenu pro děti se v České republice nejspíš nezlepší ani v nejbližších týdnech. Vyplývá to z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Například termín pro obnovení dodávek přípravku ve formě čípků se očekává až v březnu 2023.

Na cestě do lékáren by už ale měla být část mimořádné dodávky sirupu Nurofen, kterou se podařilo vyjednat ministerstvu zdravotnictví. „Dětský Nurofen už je v ČR a distributoři jej začali zavážet do lékáren. Je ho dost, přesto apeluji na všechny, aby ho hromadně neskupovali do zásoby,“ uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.